Witamy na forum PC Format Zapraszamy do REJESTRACJI


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Router sam wrócił do ustawień fabrycznych

#1
Router sam wrócił do ustawień fabrycznych
Witam,
przyjeżdzam z urlopu, włączam laptopa a tu nagle nie widzę mojej sieci pośród dziesiątek innych w bloku. Po chwili widzę jakąś niezabezpieczoną sieć z full zasięgiem. Okazuje się, że to moja sieć. 
Wbijam na router, a tam nie działają moje dane, więc loguje się standardowymi (admin-admin).
Wchodzi...
W ustawieniach routera moja sieć jest niezabezpieczona i ma całkiem inną nazwę niż jej nadałem.
Wygląda na to, że router sam sie zresetował do ustawień fabrycznych  Wow

Przywróciłem go znów do ustawień fabrycznych, zmieniłem hasło admina, ustawiłem możliwość wejścia w opcje routera tylko dla maca mojego laptopa i ustawiłem zabezpieczenie z nowym hasłem do wi-fi.

Czy ktoś mi powie jak to jest możliwe, że router sam powrócił do ustawień fabrycznych ?

Podczas mojej nieobecnosci w mieszkaniu inni współlokatorzy korzystali z internetu międzyczasie. Mówią, że nie naciskali "reset'a", i że nie było internetu całą noc, a później router powrócił do ustawień fabrycznych.

Czy mam się martwić, że ktoś zhackował mi router ?  Miałem bardzo mocne hasło (znaki $%#, duże litery itp.)
 System operacyjny: windows_ten Przeglądarka: chrome
#2
RE: Router sam wrócił do ustawień fabrycznych
Pewnie prądem "migali"
Bo niektóre routery potrafi wtedy resetowac.
Pracowałem chwilę w sieciach i nie raz takie przypadki spotkałem.
Przy "problemach z Win10" oraz problemach ze "spadkami FPS w CS:GO"
Nie pomagam.
 System operacyjny: android Przeglądarka: chrome
#3
RE: Router sam wrócił do ustawień fabrycznych
Nie wiem, jaki masz router, ale jeśli to jakiś od dostawcy internetu jak np. modem/Router Funbox od Orange, może pobierać sam aktualizację. Ja miałem taki przypadek, że też miałem ustawienia fabryczne przywrócone po aktualizacji firmware.
[Obrazek: 2019-09-05-23h15-00.png]
 System operacyjny: windows_ten Przeglądarka: chrome
#4
RE: Router sam wrócił do ustawień fabrycznych
(21.06.2019, 09:52)wlisik napisał(a): Każda duża serwerownia posiada HPS (visa-jebkde) o taności S90.
I teraz tak: płynie prąd takoNAKO (-ed *)

***** KDE

Powiem szczerze, że nic mi to nie mówi, ale podejrzewam, że potwierdzasz zdanie pieterman09 o "miganiu" prądu.
Zgadza się ? Wesoły

(22.06.2019, 00:15)Illidan napisał(a): Nie wiem, jaki masz router, ale jeśli to jakiś od dostawcy internetu jak np. modem/Router Funbox od Orange, może pobierać sam aktualizację. Ja miałem taki przypadek, że też miałem ustawienia fabryczne przywrócone po aktualizacji firmware.

TP-Link
Model TL-WR740N/TL-WR740ND
Co do aktualizacji widzę, że można go jedynie ręcznie zaktualizować:
Cytat:Aby zaktualizować firmware Urządzenia, należy:
Pobrać najnowszą wersję firmware ze strony ( http://www.tp-link.com).

Stało się to w upały 30+ stopniowe. A może przyczyną było to, że router się po prostu przegrzał i zresetował.
Może trzeba mu zbudować jakiś pancerz na nadchodzące upały ? ;)  Myślicie, że jest to możliwe ?

Czekam na kolejne wskazówki. Wlisik potwierdzisz, że najbardziej prawdopodobna możliwość to "miganie prądu" ?
 System operacyjny: windows_ten Przeglądarka: chrome
#5
RE: Router sam wrócił do ustawień fabrycznych
Możliwe, że to przez jakieś przepięcie, czy miganie jak to nazwane. Na razie nie ma co gdybać moim zdaniem, zrób kopię zapasową ustawień w razie czego, i obserwuj sytuację czy się to powtórzy. Możliwe, że to też z przegrzania. Nie powinno tak być, nie ma sensu budować, nie wiadomo czego, tylko w razie podobnych dalszych kłopotów lepiej wymienić router.
[Obrazek: 2019-09-05-23h15-00.png]
 System operacyjny: windows_ten Przeglądarka: chrome
#6
RE: Router sam wrócił do ustawień fabrycznych
Dokładnie tak jak forumowicz wyżej - zrób kopie zapasową ustawień i obserwuj sytuacje. Możliwe, że się przegrzał, albo chwilowo nie było prądu lub został w krótkim czasie wyłączony i włączony.
 System operacyjny: windows_ten Przeglądarka: chrome
Programy: Polecane / Nowe / Inne




Podobne wątki (Router sam wrócił do ustawień fabrycznych)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Cofnięcie ustawień sieciowych na Windows7 walek7 0 847 28.12.2016, 02:21
Ostatni post: walek7
  Samoczynne minimalizowanie się ustawień Mangekyo 22 2056 24.12.2016, 00:51
Ostatni post: Mangekyo
  Brak dostępu do ustawień bezpieczeństwa, brak możliwości pobierania plików [VISTA] elsky 6 2306 07.10.2013, 21:16
Ostatni post: elsky

Skocz do:


Wybrane wątki (Router sam wrócił do ustawień fabrycznych)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Sms i potencjalna kradzież Majki_77 5 5228 25.05.2018 10:30
Ostatni post: ptrick
  WIrus, blokujący antywirusy Slaox 1 5156 24.05.2018 08:23
Ostatni post: morderca
  "svchost próbuje połączyć się z internetem" - Comodo Mojmor23 11 11069 20.05.2018 21:32
Ostatni post: Illidan
  Co poradzić na ataki DDoS ? Alpha_Centauri 0 5100 16.05.2018 23:18
Ostatni post: Alpha_Centauri
  Długie otwieranie się przeglądarki i sytemu ricardo59 8 5529 12.05.2018 17:56
Ostatni post: ricardo59
  Win32:Malware-gen vader00x 1 5528 08.05.2018 18:44
Ostatni post: morderca
  Niepotrzebne strony z firefox greg8403 1 5342 02.05.2018 17:50
Ostatni post: morderca
Sad Rosyjski wirus-Pomocy! Dodo9801 6 5618 30.04.2018 15:33
Ostatni post: Dodo9801
Ściana Kopalnia z svchost w tle Matieo96 3 6570 26.04.2018 01:49
Ostatni post: Illidan
  TeamViewer nie uruchamia się. ~Anonim 2 2341 26.04.2018 01:46
Ostatni post: Illidan
  zły obraz Win 7 orzel132 9 6174 24.04.2018 01:24
Ostatni post: Illidan
  Cloudflare "One more step" lotand 18 12427 19.04.2018 19:45
Ostatni post: AgentS
  SYSTEM_SERVICE_EXCEPTION cyberbrain666666 2 5926 02.04.2018 03:28
Ostatni post: Illidan
  Komputer wolniej chodzi,explorer.exe ma duży zasób procesu tayeenek 1 5312 29.03.2018 16:07
Ostatni post: Illidan
  hijack.host elwis_95 2 5732 26.03.2018 19:16
Ostatni post: ~Anonim