Witamy na forum PC Format Zapraszamy do REJESTRACJI


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

System nie startuje po resecie biosu

#1
System nie startuje po resecie biosu
Jak w tytule. Przywróciłem bios do ustawień fabrycznych i teraz nie widzi mi dysku. BIOS wykrywa pamięć ram, procka itd, ale nie dysk twardy. Posiadam też drugi dysk z zainstalowanym systemem i jego również nie widzi. Moja płyta główna to Gigabyte GA H81M D2V. Miałem tam w ogóle problem, by znaleźć zakładkę z ustawieniami bootowania (musiałem się nagrzebać, by funkcja ta zostałą podświetlona i pojawiła się możliwość manualnego wyboru). Gdy ją jednak znalazłem, niczego nie udało mi się wskórać. Komunikat przy uruchamianiu kompa to "no bootable device is detected". Co robić?Kwaśny
 System operacyjny: windows_ten Przeglądarka: chrome
#2
RE: System nie startuje po resecie biosu
AtJoeFrazier1990 sproboj zmienić tryb IDE na ACHI albo SATA
piszę nie poprawnie po Polsku proszę weź to pod uwagę.
 System operacyjny: android Przeglądarka: chrome
#3
RE: System nie startuje po resecie biosu
Gdyby sprawa była tak prosta, to poradziłbym sobie bez zakładania tematów na forumOczko
 System operacyjny: windows_ten Przeglądarka: chrome
#4
RE: System nie startuje po resecie biosu
a może dysk zdechł ?
Przy "problemach z Win10" oraz problemach ze "spadkami FPS w CS:GO"
Nie pomagam.
 System operacyjny: windows_ten Przeglądarka: chrome
#5
RE: System nie startuje po resecie biosu
Mógłby, ale podłączałem też drugi dysk, z systemem, i sytuacja jest taka sama. Z drugiej strony byłby to niezły zbieg okoliczności - dysk pada w momencie resetu biosuOczko
 System operacyjny: windows_ten Przeglądarka: chrome
#6
RE: System nie startuje po resecie biosu
Nie masz czasem wyłączonych portów SATA w biosie?
http://download.gigabyte.eu/FileList/Man...-d2v_e.pdf
Strona 29.
R5 3600+Fera 5/GTX 1060 6GB/B450 TOMAHAWK MAX/2x8GB 3200MHz
NVMe 256 GB/SSHD 1TB/SSD 500GB/EVGA 600W/G2740HSU/Win 11/Edifier 2.0 R1600TIII
ThinkPad X201
NAS 2TB
 System operacyjny: windows_ten Przeglądarka: firefox
#7
RE: System nie startuje po resecie biosu
Dobra, mam trochę info z frontu. Nie mam jak zrobić zdjęć niestety, gdyż mam przy sobie tylko roboczy, stary telefon, ale co udało mi się zaobserwować:

Gdy przywracam domyślne ustawienia biosu w opcjach bootowania nie mam nic. Linijka z BOOT PRIORITY jest podświetlona na żółto i nie da się jej rozwinąć. Gdy jednak zmieniłem np. funkcję NETWORK STACK na enabled, to wtedy pojawiło się BOOT OPTION 1 i BOOT OPTION 2. Możliwe, że funkcję tę uruchamia też przełączenie z IDE na AHCI lub odwrotnie, ale nie jestem pewien. Ale do sedna - do wyboru w BOOT OPTION mam tylko:
IP4 Realtek PCIE GBE Family Controler oraz IP6 z identyczną linijką dalej. Ani słowa o dysku.

Natomiast w ustawieniach SATA jest coś takiego:

Serial ATA PORT 0 - ST3500830AS (500.1 GB) oraz niżej (gdy podpiąłem drugi dysk) WDC .... (500.1 GB)Czyli tak jakby widziało tam te dyski twarde, prawda? Kompletnie nie wiem, co z tym dalej zrobićKwaśny
 System operacyjny: windows_ten Przeglądarka: chrome
#8
RE: System nie startuje po resecie biosu
widzi je ... ale jak zainstalowałeś system na AHCI i teraz masz ide to nie odpali , odwrotnie również .
Przy "problemach z Win10" oraz problemach ze "spadkami FPS w CS:GO"
Nie pomagam.
 System operacyjny: windows_ten Przeglądarka: chrome
#9
RE: System nie startuje po resecie biosu
Co więc na to poradzić? Jak to ustawić? Sam nie instalowałem systemu, kupiłem kompa z już wgranym.
 System operacyjny: windows_ten Przeglądarka: chrome
#10
RE: System nie startuje po resecie biosu
Jak nie działa na tej pozycji to zmień . Jest idę daj na ahci lub odwrotnie. Może starczy .
Przy "problemach z Win10" oraz problemach ze "spadkami FPS w CS:GO"
Nie pomagam.
 System operacyjny: android Przeglądarka: chrome
Programy: Polecane / Nowe / Inne




Podobne wątki (System nie startuje po resecie biosu)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  H110M-HDV zmiana BIOSu Tomek122 5 7577 29.12.2020, 23:11
Ostatni post: pieterman09
  Supermicro X9SRL-F nie startuje mikekowalski 14 6000 30.01.2020, 18:22
Ostatni post: Armo
  Supermico X9SRL-F nie startuje mikekowalski 5 3024 06.11.2019, 11:47
Ostatni post: Armo

Skocz do: