Witamy na forum PC Format Zapraszamy do REJESTRACJI


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Własny szablon, problem z wyśrodkowaniem

#1
Własny szablon, problem z wyśrodkowaniem
Właśnie kończę prace nad własnym szablonem na bloga i mam problem z wyśrodkowaniem go. Chodzi tylko o wyśrodkowanie w poziomie. Grafika jest wyśrodkowana, ale zawartość ciągle jest od lewej strony. Przeszukałem już kilka forów, ale nie mogę sobie z tym poradzić.





<html>
<head>
<meta name="keywords" content="Michał. Szot. Gajf. ZSP. Swidwin. SWDN." />
<meta name="robots" content="ALL" />
<title> Gajf - czyli dużo gadania o nikim </title>
<meta http-equiv="Content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2">
<style type="text/css">
body, p, td {font-family: Verdana;
font-size: 10px; line-height:14px ; color: #FFFFFF; cursor:arrow; }

A:link {COLOR: #999999; HEIGHT: 1px; TEXT-DECORATION: none;}
A:visited {COLOR: #999999; HEIGHT: 1px; text-decoration: none;}
A:active { COLOR: #999999; HEIGHT: 1px; TEXT-DECORATION: none;}
A:hover {color: #999999<img src="C:/Documents and Settings/Michał/Ustawienia lokalne/Temporary Internet Files/Content.IE5/ALAZ6NWV/blog_71b73[1].jpg" width="800" height="625" border="0" alt="" />
; height:0; text-decoration: none; cursor:hand; font-weight: bold}
<!--
body {
scrollbar-arrow-color: #FFFFFF;
scrollbar-darkshadow-color: #000000;
scrollbar-track-color: #000000;
scrollbar-face-color: #000000;
scrollbar-shadow-color: #000000;
scrollbar-highlight-color: #000000;
scrollbar-3dlight-color: #000000;}
-->
</style>
</head>



<body bgcolor="white" background="http://www.mFoto.pl/uploads/1401/tlo_5ef7c.jpg" text="#ffffff" link="#ccccff" vlink="#cccccc" leftmargin="0" rightmargin="0" bottommargin="0" topmargin="0" marginwidth="0" marginheight="0">
<DIV style="margin-left:auto; margin-right:auto;width:800px;height:625px;z-index:1";>
<img style="POSITION: absolute; TOP: 40px" src="http://www.mFoto.pl/uploads/1400/blog_71b73.jpg" border="0">



<div style="LEFT: 5px; VISIBILITY: visible; OVERFLOW: auto; WIDTH: 135px; POSITION: absolute; TOP: 290px; HEIGHT: 345px" align="center">
<font size="2"><b>Odwiedzin: {licznik} </b></font><br><br>
<a href="/xiega/index.php"<font" size="2"><b>Księga gości</b></font></a><br><br>
{archiwum}<br><br>
</div>

<div style="LEFT: 660px; VISIBILITY: visible; OVERFLOW: auto; WIDTH: 135px; POSITION: absolute; TOP: 290px; HEIGHT: 345px" align="left">
<font face="Verdana" size="2">{linki}</font><br<br>
</div>

<div style="LEFT: 160px; VISIBILITY: visible; OVERFLOW: auto; WIDTH: 480px; POSITION: absolute; TOP: 290px; HEIGHT: 335px" align="center">
<br>
<font face="Verdana" size="2">{blog}</font>
<br><br>
</div>
</body>


</html>
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: opera
#2
RE: Własny szablon, problem z wyśrodkowaniem
Jeżeli środkujesz to zwykle wystarczy ustawić marginesy w stylach na "auto" (było na forum poruszane kilka razy). Popracuj nad kodem jest strasznie zagmatwany, style mieszają się z niezalecanymi znacznikami. Uwierz mi to nie koniec twoich prac nad kodem ale zaledwie początek.
 System operacyjny: linux_ubuntu Przeglądarka: firefox
#3
RE: Własny szablon, problem z wyśrodkowaniem
Chodzi o to, że próbowałem już w stylach, ale to nie działa. A co do zagmatwanego kodu to z czasem będę poprawiał, w tworzeniu stron dopiero raczkuję ale, postaram się coś z tym zrobić, bo to bardzo wciągająca zabawa. Narazie jednak chcę to jakoś wyśrodkować. Jeśli ktoś może to niech napiszę jaki fragment kodu i gdzie trzeba dopisać.
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: opera
#4
RE: Własny szablon, problem z wyśrodkowaniem
Nie piszesz w najnowszych standardach, więc wystarczy umieścić na początku <center>, a na końcu strony zamykamy znacznik Wesoły
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
#5
RE: Własny szablon, problem z wyśrodkowaniem
Chodzi o to że nawet center nie działa. Napisy ciągle są po lewej a grafika na środku.
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: opera
#6
RE: Własny szablon, problem z wyśrodkowaniem
Dopiero teraz zauważyłem, używasz pozycjonowania absolutnego, więc to stąd te problemy. Zmień po prostu pierwszego DIV'a:
Kod:
<DIV style="margin-left:auto; margin-right:auto;width:800px;height:625px;z-index:1";>
Na:
Kod:
<DIV style="position: relative; margin-left:auto; margin-right:auto;width:800px;height:625px;z-index:1";>
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
#7
RE: Własny szablon, problem z wyśrodkowaniem
Dziękuje bardzo teraz już działa. Nad kodem jeszczę popracuję jak bardziej zaznajomię się z to trudną sztuką, jaką jest tworzenie stron. Wątek można już chyba uznać za zamknięty.
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: opera
Programy: Polecane / Nowe / Inne




Podobne wątki (Własny szablon, problem z wyśrodkowaniem)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Szablon wordpress podobny do innej strony letnil 1 6263 28.11.2017, 13:21
Ostatni post: Arhant94
  Szablon Wordpress pancza 3 5603 04.08.2017, 11:18
Ostatni post: ~Anonim
  Szablon enliven WP skalowanie zdjęć na różnych urządzeniach szakal87 0 1431 15.06.2016, 21:13
Ostatni post: szakal87

Skocz do:


Wybrane wątki (Własny szablon, problem z wyśrodkowaniem)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Złe zapytanie sql php bartek164 1 9464 18.01.2018 09:38
Ostatni post: koneton
  Stream na stronie WordPress Artur3333 0 8777 17.01.2018 13:57
Ostatni post: Artur3333
  Złe działanie skyrptu php/formularze bartek164 0 8693 16.01.2018 17:14
Ostatni post: bartek164
  Poszukuję kodu do strony na wybór wejścia Ganjax15 4 9414 15.01.2018 12:21
Ostatni post: Ganjax15
  Dziwna zmienna dodawana w nazwie postów? stasiowin 2 8641 12.01.2018 09:50
Ostatni post: raxer
  Jaki kod pod taką stronę? aktywny27 11 19390 10.01.2018 19:36
Ostatni post: Ajgor
  Prośba o stworzenie strony internetowej. Matiexis 0 7963 08.01.2018 19:59
Ostatni post: Matiexis
  Zmiana wyglądu ''index of'' w XAMPP'ie domeczegg 3 7640 06.01.2018 13:14
Ostatni post: domeczegg
  Skąd za darmo podbrać wtyczki flash na stronę html5 ? aktywny27 0 7569 28.12.2017 10:01
Ostatni post: aktywny27
  Wybór pomiędzy dwoma hostingami-te same oczekiwania ale inne paramerty i cena raxer 4 7693 26.12.2017 10:31
Ostatni post: raxer
  Przetwarzanie arkusza stylów się nie powiodło bartek164 0 7084 22.12.2017 20:03
Ostatni post: bartek164
  Problem ze spamem - recaptcha Tazz 5 11239 22.12.2017 17:37
Ostatni post: Ajgor
  Problem z kodem po zmianie nazwy linku. yansowy 8 7397 12.12.2017 12:26
Ostatni post: yansowy
  Jak zrobić stronę do sprzedaży plików modeli 3d Kristoffer 3 7174 08.12.2017 16:10
Ostatni post: Kristoffer
  Awin opinie breko 6 9867 30.11.2017 12:43
Ostatni post: breko