Przede wszystkim C# jest natywnym językiem silnika Unity. Wszystko w unity, czego nie da się wyklikać, pisze się w C#.
Co do C++ to mam wrażenie (chociaż mogę się mylić), że od jakiegoś czasu jest coraz rzadziej używany (nie licząc ludzi, którzy używają go od lat i nigdy nie zmienią na inny

)
Java jest bliźniakiem C# ale do pewnego momentu. Zawsze koronnym argumentem za Javą była jej przenośność. Że można było napisać grę w Java, i uruchamiać na każdym systemie, a w C# nie. Tylko że... Po pierwsze nie do końca tak jest. Jak się w Java tworzy interfejsy graficzne, to używa się natywnych kontrolek itp. A wtedy kończy się przenośność. A z C# aktualnie jest dokładnie odwrotnie. Od pewnego czasu Microsoft powoli podmienia główny framework. Odchodzi od .NETFrameworka, i przechodzi na .NET Core, który jest całkowicie przenośny. Nawet stworzyli środowisko VisualStudio Code, w którym można pisać w C# pod Linuksem, albo MacOS-em. Nowy .NET 5.0 który wchodzi do użytku lada dzień ma mieć zintegrowany .NETFramework i .NET Core. Chociaż przyznam, że póki co nie mam pojęcia, jak wygląda tworzenie interfejsów graficznych w NET Core pod innymi systemami.
Ale za to powoli rodzi się coś ZUPEŁNIE nowego, co z czasem może dokonać niezłej rewolucji w tworzeniu zaawansowanych serwisów internetowych (w tym gier). Dotychczas zaawansowane strony po stronie przeglądarki były tworzone w HTML5 + CSS + JavaScript. I nie było żadnej alternatywy. Niecałe dwa lata temu twórcy największych przeglądarek stworzyli nową technologię - WebAssembly, która ma umożliwić tworzenie stron po stronie użytkownika (frontend) w dowolnym języku (a nie w JavaScripcie). I Microsoft już się dostosował, i wypuścił nowe środowisko uruchomieniowe o nazwie "Blazor", działające w przeglądarce. Czyli praktycznie JUŻ można tworzyć strony w HTML5 + CSS + C#. A jak do tego dodasz backend w C#, to nie zdziwię się, jak za jakiś czas takie gry, jak GTA 6, czy Cyberpunk 2077 - 2 wyjdą jako gry przeglądarkowe, wcale nie ustępujące grom desktopowym. Na razie wszyscy się uczą Blazora, więc trochę potrwa, zanim pokaże swoje prawdziwe oblicze, ale myślę, że to będzie coś dużego.
Pozdrawiam.
Ajgor