09.06.2019, 21:56
Zestaw do 5000zł
Cześć, chciałbym prosić o pomoc, opinie lub ewentualną korektę odnośnie zestawu, który chciałbym w najbliższym tygodniu zamówić i złożyć. Kwota jaką chcę przeznaczyć na sprzęt to 5000zł + 200/300zł(w gre wchodzą tylko nowe części). Sprzęt przede wszystkim będzie służył do pracy w programach Adobe(Photoshop, Illustrator, Premiere Pro, After Effects).
- Czy zamierzasz podkręcać? nie jestem pewien
- Czy potrzebne ci USB 3.0 i SATA 3? tak
- Czy potrzebne ci są porty 5.1 dla głośników? tak
- Czy masz coś ze starego komputera (np. obudowa, dysk i nagrywarka, proszę podać interfejs IDE/ATA lub SATA)? Zasilacz Thermaltake Smart SE 630W
- Jaki masz monitor (wielkość i rozdzielczość natywna)? Monitor LG 23MP65
- Do czego wykorzystujesz komputer? Komputer będzie głównie wykorzystywany do pracy z Adobe Photoshop oraz do montażu plików wideo(Premiere Pro/After Effects). Od czasu do czasu chciałbym również komfortowo zagrać w najnowsze tytuły gier.
- Czy potrzebna ci nagrywarka (zważywszy na fakt, że system można zainstalować z pendrive)? nie
- Jakie dodatkowe części lub peryferia potrzebujesz? żadnych
- Jaki system operacyjny chcesz zainstalować? Windows 8.1
Wstępnie przygotowałem taki zestaw i mam odnośnie niego kilka pytań, mianowicie:
-czy zasilacz, który posiadam będzie wystarczający do tego zestawu?
-skłoniłem się ku procesorowi Intela, ale zastanawiałem się również nad procesorem AMD oraz płytą główną pod niego. Zdania są podzielone stąd też prosiłbym o jakieś wskazówki.
-kwestia przyszłego podkręcania również jest otwarta pod warunkiem, że nie wpłynie to na stabilność pracy jednostki przy chociażby montażu wideo.
Procesor: Intel Core i7-8700, 3.20GHz, 12MB
Płyta główna: Płyta główna ASRock Z370 PRO4
RAM: Pamięć Corsair Vengeance LPX, DDR4, 16 GB,3000MHz, CL15
Karta graficzna: MSI GeForce RTX 2070 ARMOR 8G GDDR6
Dysk twardy SSD: Dysk SSD ADATA SU800 256GB SATA3
Dysk twardy HDD: Dysk Toshiba P300 Performance 3.5 2TB
Obudowa: SilentiumPC Regnum RG4T Pure Black
Chłodzenie CPU: SilentiumPC Fortis 3 HE1425 v2
Zasilacz: Thermaltake Smart SE 630W(?)
Planuję również dołożyć w niedalekiej przyszłości 16GB pamięci RAM oraz nabyć nowy monitor, natomiast ze względu na ograniczony budżet jestem zmuszony zaczekać.
- Czy zamierzasz podkręcać? nie jestem pewien
- Czy potrzebne ci USB 3.0 i SATA 3? tak
- Czy potrzebne ci są porty 5.1 dla głośników? tak
- Czy masz coś ze starego komputera (np. obudowa, dysk i nagrywarka, proszę podać interfejs IDE/ATA lub SATA)? Zasilacz Thermaltake Smart SE 630W
- Jaki masz monitor (wielkość i rozdzielczość natywna)? Monitor LG 23MP65
- Do czego wykorzystujesz komputer? Komputer będzie głównie wykorzystywany do pracy z Adobe Photoshop oraz do montażu plików wideo(Premiere Pro/After Effects). Od czasu do czasu chciałbym również komfortowo zagrać w najnowsze tytuły gier.
- Czy potrzebna ci nagrywarka (zważywszy na fakt, że system można zainstalować z pendrive)? nie
- Jakie dodatkowe części lub peryferia potrzebujesz? żadnych
- Jaki system operacyjny chcesz zainstalować? Windows 8.1
Wstępnie przygotowałem taki zestaw i mam odnośnie niego kilka pytań, mianowicie:
-czy zasilacz, który posiadam będzie wystarczający do tego zestawu?
-skłoniłem się ku procesorowi Intela, ale zastanawiałem się również nad procesorem AMD oraz płytą główną pod niego. Zdania są podzielone stąd też prosiłbym o jakieś wskazówki.
-kwestia przyszłego podkręcania również jest otwarta pod warunkiem, że nie wpłynie to na stabilność pracy jednostki przy chociażby montażu wideo.
Procesor: Intel Core i7-8700, 3.20GHz, 12MB
Płyta główna: Płyta główna ASRock Z370 PRO4
RAM: Pamięć Corsair Vengeance LPX, DDR4, 16 GB,3000MHz, CL15
Karta graficzna: MSI GeForce RTX 2070 ARMOR 8G GDDR6
Dysk twardy SSD: Dysk SSD ADATA SU800 256GB SATA3
Dysk twardy HDD: Dysk Toshiba P300 Performance 3.5 2TB
Obudowa: SilentiumPC Regnum RG4T Pure Black
Chłodzenie CPU: SilentiumPC Fortis 3 HE1425 v2
Zasilacz: Thermaltake Smart SE 630W(?)
Planuję również dołożyć w niedalekiej przyszłości 16GB pamięci RAM oraz nabyć nowy monitor, natomiast ze względu na ograniczony budżet jestem zmuszony zaczekać.