12.04.2019, 22:10
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12.04.2019, 22:13 przez silent3b3.)
Zestaw za 4000-4500 zł - produkcja audio, montaż video, edycja zdjęć
Cześć,
Proszę o pomoc w doborze podzespołów do zestawu za kwotę 4000-5000 zł. W poście znajdą się moje propozycje.
Przeznaczenie komputera:
Na czym mi zależy:
Procesor
Z tego co czytałam, to BOX na Ryzenie 2600 bywa dość głośny, więc warto byłoby dokupić wydajniejsze i przede wszystkim cichsze chłodzenie:
Tutaj mam problem, bo nie wiem w zasadzie czym powinnam kierować się przy wyborze. Myślę jednak, że MSI B450-A PRO lub MSI B450M MORTAR (obie ok. 400 zł) to jest max jaki mogłabym kupić do mojej konfiguracji, ale chętnie bym zeszła z ceny trochę w dół:
Podczas montażu video będzie wykorzystywana do podglądu materiału oraz szybszego renderingu.
Ważne są w tym przypadku CUDA Cores, natomiast VRAM nie robi aż takiej różnicy jak w grach (do Premiere Pro Adobe podaje minimum 2 GB, a rekomendowane 4 GB).
Propozycja: GEFORCE GTX 1060 6GB / 1280 CUDA cores
Nie wiem jaką wybrać wersję karty (producenta). Najlepsza byłaby z cichym chłodzeniem i niskimi temperaturami.
Nośniki danych:
1x SSD (480/500/512 GB) - ok. 300 zł
Gdzieś przeczytałam, że dyski magnetyczne o większej pojemności (np. 2-3 TB) mają więcej talerzy niż te o mniejszej pojemności (np. 1 TB) i przez to są głośniejsze i bardziej awaryjne. To prawda czy mit?
Jeśli chodzi jeszcze o HDD, to zależy mi na wyciszeniu tego dysku i redukcji przenoszonych na obudowę drgań (nie wiem czy tu wystarczą sanki antywibracyjne w obudowie, czy trzeba będzie coś więcej).
Obudowa:
Moje preferencje:
Co jest istotne:
W zasadzie wszystkie punkty 1-5 są dla mnie istotne, więc dobrze byłoby jakoś to pogodzić. Raczej nie chcę w tym przypadku iść na jakieś kompromisy - wolę dopłacić.
Wygląd obudowy nie jest pierwszorzędną sprawą, ale również ma znaczenie. Generalnie podobają mi się obudowy o prostym, stonowanym, minimalistycznym designie. Jeżeli zdecydowałabym się na dodatkowe chłodzenie CPU np. Fera 3 z RGB, to wskazane byłoby okno w obudowie.
Jeśli chodzi o kulturę pracy, to rozważałam zakup obudowy wyciszanej, ale nie znalazłam nigdzie testów, które by jednoznacznie potwierdzały, że tego typu obudowa faktycznie robi różnicę w porównaniu z obudową niewyciszaną.
Na razie jedyna obudowa, którą mam na oku, to SilentiumPC Aquarius AQ-X70W Pure Black (SPC141) (ok. 220 zł). Niestety nie posiada ona elementów antywibracyjnych na sankach HDD i szczelnego ofiltrowania na froncie, ale może da się to jakoś rozwiązać? Jeżeli nie, to proszę o inne propozycje, mogą być w wyższych cenach.
Zasilacz:
Tutaj oprócz oczywiście odpowiedniej mocy zasilacza, regulacji napięć najlepiej DC/DC, zabezpieczeń, okablowania semi-modularnego lub modularnego ważna jest dla mnie kultura pracy wentylatora na zasilaczu.
Propozycje:
.
- Produkcja audio, przetwarzanie dzwięku (FL Studio 20).
- Montaż video Full HD/4k (Adobe Premiere CC) - materiał video z Panasonic Lumix G80 (bitrate 4k 100 Mb/s, full HD 28 Mb/s - wg specyfikacji ze strony producenta).
- Edycja zdjęć (Adobe Lightroom CC, Adobe Photoshop CC).
Na czym mi zależy:
- Priorytetem jest stabilność pracy, niewysokie temperatury na podzespołach oraz niezawodność sprzętu.
- Wysoka kultura pracy.
- Dobry stosunek jakości do ceny podzespołów.
- Możliwość rozbudowy (więcej o tym później).
Procesor
- Już na samym początku będę zmuszona pójść na kompromis, bo jeśli chodzi o przetwarzanie dźwięku, to najważniejsza jest wydajność pojedynczego rdzenia, natomiast przy montażu video istotna jest wielowątkowość.
- Produkcją audio zajmuję się jednak częściej i dlatego wybór padł na AMD Ryzen 5 2600 (ok. 680 zł), który z obróbką video też powinien sobie poradzić.
Z tego co czytałam, to BOX na Ryzenie 2600 bywa dość głośny, więc warto byłoby dokupić wydajniejsze i przede wszystkim cichsze chłodzenie:
- SilentiumPC Spartan 3 PRO HE1024 (SPC146) (ok. 75 zł)
- SilentiumPC Fera 3 HE1224 (SPC144) (ok. 98 zł)
- be quiet! Pure Rock (BK009) (ok. 128 zł)
- SilentiumPC Fera 3 RGB HE1224 (SPC204) (ok. 138 zł)
- SilentiumPC Fortis 3 HE1425 (SPC130) (ok. 138 zł)
Tutaj mam problem, bo nie wiem w zasadzie czym powinnam kierować się przy wyborze. Myślę jednak, że MSI B450-A PRO lub MSI B450M MORTAR (obie ok. 400 zł) to jest max jaki mogłabym kupić do mojej konfiguracji, ale chętnie bym zeszła z ceny trochę w dół:
- MSI B450M BAZOOKA V2 (ok. 360 zł).
- MSI B450M GAMING PLUS (ok. 360 zł).
- MSI B450M PRO-VDH PLUS (ok. 340 zł).
- MSI B450M PRO-M2 V2 (ok. 310 zł).
- Złącze M.2 przyda się przy rozbudowie o dysk SSD NVMe w przyszłości.
- Pamięć RAM: maksymalna ilość - 64 GB, liczba slotów - 4 (rozbudowa w przyszłości).
- Karta Wi-Fi - nie potrzebuję/nie ma znaczenia (zawsze łączę się przez kabel).
- Karta dźwiękowa - nie ma znaczenia (używam zewnętrznego interfejsu audio USB).
- Bluetooth - nie potrzebuję/nie ma znaczenia.
- Ważniejsza jest ilość niż szybkość i czasy dostępowe - programy raczej słabo reagują na wyższe częstotliwości RAMu.
- Optymalnie wg mnie byłoby 32 GB do montażu, a później ewentualna rozbudowa do 64 GB.
- HYPERX FURY 32GB DDR4 (HX426C16FBK2/32)
- G.SKILL AEGIS 32GB (2X16GB) DDR4 3000MHZ CL16 (F43000C16D32GISB)
- G.SKILL RIPJAWSV 32GB (2X16GB) DDR4 3000MHZ CL16 (F43000C16D32GVRB)
- G.SKILL SNIPER X 32GB (2X16GB) DDR4 3000MHZ CL16 (F43000C16D32GSXWB)
Podczas montażu video będzie wykorzystywana do podglądu materiału oraz szybszego renderingu.
Ważne są w tym przypadku CUDA Cores, natomiast VRAM nie robi aż takiej różnicy jak w grach (do Premiere Pro Adobe podaje minimum 2 GB, a rekomendowane 4 GB).
Propozycja: GEFORCE GTX 1060 6GB / 1280 CUDA cores
Nie wiem jaką wybrać wersję karty (producenta). Najlepsza byłaby z cichym chłodzeniem i niskimi temperaturami.
Nośniki danych:
1x SSD (480/500/512 GB) - ok. 300 zł
- CRUCIAL MX500 500GB 2,5" (CT500MX500SSD1)
- ADATA SSD ULTIMATE SU800 512GB 2,5" (ASU800SS512GTC)
- ADATA ULTIMATE SU650 240GB 2,5"
- GOODRAM CX400 256GB (SSDPRCX400256)
- PATRIOT SSD 240GB 2,5'' BURST SATA3 (PBU240GS25SSDR)
- Toshiba P300 1TB (HDWD110UZSVA) (ok. 160 zł)
- Toshiba P300 2TB (HDWD120EZSTA) (ok. 250 zł)
- Seagate Barracuda 2TB (ST2000DM006) (ok. 260 zł)
Gdzieś przeczytałam, że dyski magnetyczne o większej pojemności (np. 2-3 TB) mają więcej talerzy niż te o mniejszej pojemności (np. 1 TB) i przez to są głośniejsze i bardziej awaryjne. To prawda czy mit?
Jeśli chodzi jeszcze o HDD, to zależy mi na wyciszeniu tego dysku i redukcji przenoszonych na obudowę drgań (nie wiem czy tu wystarczą sanki antywibracyjne w obudowie, czy trzeba będzie coś więcej).
Obudowa:
Moje preferencje:
- Konstrukcja dwukomorowa (piwnica na zasilacz).
- Sanki antywibracyjne na HDD.
- Minimum 1 wentylator z tyłu i jeden z przodu (najlepiej 2 z przodu i jeden z tyłu). Wentylatory muszą być dość ciche.
- Wydajne filtry przeciwkurzowe.
- Wyjścia audio na przodzie obudowy są zbędne, ale chyba nie ma na rynku obudów bez takich wyjść?
Co jest istotne:
- Kultura pracy.
- Czystość – wydajność filtrów przeciwkurzowych.
- Łatwość czyszczenia obudowy, filtrów.
- Temperatury, odpowiedni obieg powietrza.
- Jakość wykonania.
- Wygląd.
W zasadzie wszystkie punkty 1-5 są dla mnie istotne, więc dobrze byłoby jakoś to pogodzić. Raczej nie chcę w tym przypadku iść na jakieś kompromisy - wolę dopłacić.
Wygląd obudowy nie jest pierwszorzędną sprawą, ale również ma znaczenie. Generalnie podobają mi się obudowy o prostym, stonowanym, minimalistycznym designie. Jeżeli zdecydowałabym się na dodatkowe chłodzenie CPU np. Fera 3 z RGB, to wskazane byłoby okno w obudowie.
Jeśli chodzi o kulturę pracy, to rozważałam zakup obudowy wyciszanej, ale nie znalazłam nigdzie testów, które by jednoznacznie potwierdzały, że tego typu obudowa faktycznie robi różnicę w porównaniu z obudową niewyciszaną.
Na razie jedyna obudowa, którą mam na oku, to SilentiumPC Aquarius AQ-X70W Pure Black (SPC141) (ok. 220 zł). Niestety nie posiada ona elementów antywibracyjnych na sankach HDD i szczelnego ofiltrowania na froncie, ale może da się to jakoś rozwiązać? Jeżeli nie, to proszę o inne propozycje, mogą być w wyższych cenach.
Zasilacz:
Tutaj oprócz oczywiście odpowiedniej mocy zasilacza, regulacji napięć najlepiej DC/DC, zabezpieczeń, okablowania semi-modularnego lub modularnego ważna jest dla mnie kultura pracy wentylatora na zasilaczu.
Propozycje:
- SilentiumPC Supremo L2 Gold 650W (SPC222) (ok. 320 zł)
- SilentiumPC Supremo FM2 Gold 650W (SPC168) (ok. 330 zł)
- SilentiumPC Supremo FM2 Gold 750W (SPC169) (ok. 370 zł)
- Seasonic 550/650 Focus Plus GOLD

- Benchmarki CPU, GPU, HDD/SSD, RAM
https://www.cpubenchmark.net/https://www...hmark.net/ - Jaki komputer do montażu filmów 4k? https://www.youtube.com/watch?v=ovd_X4xxwuc
- Jak dobrać podzespoły do komputera? https://www.youtube.com/watch?v=-jmJJ0UyDA4
- Optimizing Storage for Premiere Pro https://www.youtube.com/watch?v=r7zI7MYSY_0