Świąteczny konkurs PC Format zakończony. Zwycięzcy zostali wyłonieni. Zainteresowanych zapraszamy do NEWSA.


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

[c++]Liczenie liczby cyfr po przecinku

#1
[c++]Liczenie liczby cyfr po przecinku
Witam,
mam pytanie, czy jest jakiś sposób na policzenie liczby cyfr po przecinku ? np. 13,3324 4 miejsca, 0.003 3 miejsca.
 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
#2
RE: [c++]Liczenie liczby cyfr po przecinku
Zakładając, że liczba przechowywana jest jako ciąg znaków, to wystarczy znać jego długość i odjąć od niej pozycję na której znajduje się symbol miejsca dziesiętnego.
 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
#3
RE: [c++]Liczenie liczby cyfr po przecinku
jak zapisać liczbę jako ciag znaków ? W takim ciągu będzie "," jako osoby znak ? np : 32,1304 by było jako " 3 2 , 1 3 0 4" ?

for (i=0;i<ilosc_znakow;i++)
{
if(znak==,)
a=i;
}

ilosc_po_przecinku=ilosc_znakow-a;


tak sie da zrobic ?
 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
#4
RE: [c++]Liczenie liczby cyfr po przecinku
Coś takiego jest możliwe.
Musisz użyć klasy ostringstream i stworzyć szablon funkcji która zmieni podany typ na string. Szablon nie jest wymagany ale pozwoli na zmianę wszystkich przekazanych argumentów na typ string. Następnie musisz tylko stworzyć pętlę która policzy długość przekazanego wyrażenia, znajdzie kropkę i zacznie liczyć miejsca po przecinku.

Na przyszłość używaj znaczników
Kod PHP:
[code][/code
do zamieszczania kodu źródłowego.
Bądź sobą. Wszyscy inni są już zajęci.
-Oscar Wilde
 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
#5
RE: [c++]Liczenie liczby cyfr po przecinku
Zacznijmy może od tego, co jest na wejściu programu/funkcji. Jeżeli jest to liczba w postaci typu rzeczywistego to masz problem, bo jak wiadomo nie zawsze da się ją przedstawić jednoznacznie (zaokrąglenia).
 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
#6
RE: [c++]Liczenie liczby cyfr po przecinku
zrobiłem tak (jest to program żeby sprawdzić jak to działa ):

Kod:
#include<iostream>
#include<string>
using namespace std;

int main()
{
string liczba;
int a;
cout << "podaj liczbe" << endl;
cin >> liczba;
cout << liczba.length() << endl;
cout << liczba[3];
a=(int)liczba[3];

if ( a==44)
    cout << "ok " << endl;
system("pause");


}

Program pokazuje długość podanej liczby, jej 4. znak, i jeżeli jest on "," to wyświetla "ok" ( 44 to znak ascii przecinka)

Działa bez zarzutu, ale jeżeli wprowadziłem 3 zmienne typu string to nie moglem dwóch od siebie np. odjąć żeby wyszła 3 ( nie kompilowało się ). czy jest jakiś sposób żeby przeprowadzać obliczenie na zmiennych typu string ?
 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
#7
RE: [c++]Liczenie liczby cyfr po przecinku
Rzutować je do typu w jakim są przedstawione, wykonać obliczenie i rzutować ponownie do stringa?
Bądź sobą. Wszyscy inni są już zajęci.
-Oscar Wilde
 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
#8
RE: [c++]Liczenie liczby cyfr po przecinku
ok dziękuje wszystkim za pomoc : D

edit:

zrobiłem krótki program, żeby sprawdzic jak sie konwertuje ale nie działa. Program :
Kod:
{
string liczba;
double a;

scanf("%s",liczba);
printf("%s",liczba);

a= atof(liczba.c_str());

cout << a << endl;

system("pause");


}

a zawsze wychodzi 0.

zrobiłem jeszcze prostszy :

Kod:
#include<iostream>
#include<string>
#include<cstdlib>
using namespace std;

int main()
{

int a;
string liczba;

scanf("%i",liczba);

a=atoi(liczba.c_str());

printf("%i",a);

system("pause");

}

i tez nie działa O_O
 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
#9
RE: [c++]Liczenie liczby cyfr po przecinku
Mamma mia, pisać w C++ i korzystać z funkcji, zamiast ze strumienia Wesoły
Kod:
string n;
double a;
cin >> n;
sscanf(n.c_str(), "%lf", &a); // bądź bardziej elegancko wykorzystując istringstream
cout << a;
Nie odpowiadam na PW, więc proszę nie pisać do mnie.
 System operacyjny: linux_ubuntu Przeglądarka: firefox
#10
RE: [c++]Liczenie liczby cyfr po przecinku
działa, ale nie wyświetla liczb po przecinku np zamiast 342,13 wyświetla 342. Zna ktoś jeszcze jakiś sposób ? I z double na string też.
 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
Programy: Polecane / Nowe / Inne



Użytkownicy forum szukali:
jak obliczać liczby po przecinkuzliczanie liczby cyfr argumentu w c++jak obliczyc dzialanie po przecinku?jak obliczac miejsce po przecinku??jak liczy sie jaka cyfra znajduje się na .. miejscu po przecinkuformatowanie do 3 miejsc po przecinku c++dwunasta cyfra po przecinku liczby 2,1ciąg po przecinku do tablicy cc++ nie liczy po przecinkuc++ jak zrobić 9 cyfr

Podobne wątki ([c++]Liczenie liczby cyfr po przecinku)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  SPOJ Liczby pierwsze piotr92 11 7785 22.06.2016, 11:11
Ostatni post: aht
  liczba cyfr w liczbie ser-x7 2 4097 01.03.2016, 01:15
Ostatni post: ser-x7
  liczby Fibonacciego - C++ Martus 1 2803 16.10.2015, 20:24
Ostatni post: Darekg11

Skocz do:


Wybrane wątki ([c++]Liczenie liczby cyfr po przecinku)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  wyświetlanie zmiennych w C filiph 1 2072 11.01.2016 18:29
Ostatni post: Szachista
  Problem ze spacja char. piotr92 3 2362 10.01.2016 16:06
Ostatni post: piotr92
  Początek programowanie Krzysiek2kk 2 2174 08.01.2016 21:15
Ostatni post: Ajgor
  Problem z tablicami w Javie lasthaoss123 6 2441 08.01.2016 01:52
Ostatni post: lasthaoss123
  Program do usprawnienia procesów kacpers1976 6 851 07.01.2016 11:47
Ostatni post: seniorita29
  C++ sprawdzenie warunku dla 4 kolejnych el. tablicy karlos1323 4 2461 29.12.2015 23:29
Ostatni post: karlos1323
  C++ aplikacja graficzna 3D Jureq 1 2247 29.12.2015 22:52
Ostatni post: Szachista
  Program, który robi coś za mnie xd PrawyŁokieć 3 2641 29.12.2015 21:41
Ostatni post: mularek4444
  pacman c++ - automatyczne poruszanie się duszków ser-x7 4 2694 27.12.2015 19:51
Ostatni post: Szachista
  [VB.NET] Problem z otworzeniem programu w rozszerzeniu .exe Barteuxx 5 3099 26.12.2015 00:04
Ostatni post: Barteuxx
  Błąd podczas dołączania wersji instalacyjnej do programu w C++ borecki 0 2162 25.12.2015 22:22
Ostatni post: borecki
  Gra Flash SWF plik problem mklip 0 2174 21.12.2015 18:36
Ostatni post: mklip
  [mysql]klucz obcy rydzu122 5 2495 20.12.2015 22:36
Ostatni post: dzikuu86
  c#-usuwanie plików po zamknięciu aplikacji terminator 1 554 19.12.2015 10:58
Ostatni post: Darekg11
  [VS]Rozjazd programu po debugowaniu borecki 0 2150 17.12.2015 23:58
Ostatni post: borecki