01.12.2009, 22:59
RE: iPhone 3GS vs HTC HD2 vs Nokia N900
Powiem ci że przepatrzyłem na szybko wypowiedzi i nie znalazłem tej mówiącej o powiązaniu N900 z Symbianem. O tymże systemie natomiast parę os wspominało, abstrahując do N97. Aczkolwiek może mi umknęło. Fakt, że na starcie kupując N900 zyskujemy te 32GB, ale przy cenie tych urządzeń potencjalny kupiec będzie w stanie wydać np. już te choćby 60 zł na kartę 16GB(w zestawie są zaledwie 2gb

).
Tak nawiasem HTC jest tajwańskim koncernem - nie amerykańskim. Co do aparatów obu telefonów to słyszałem, że na zdjęciach z Leo(inna nazwa HD2) występuje pośrodku czerwona plamka, co jest już problemem na większą skalę, z czym serwisy na razie nie bardzo mogą sobie poradzić. Co prawda główna jednostka obliczeniowa jest szybsza i wydajniejsza w przypadku HTC, aczkolwiek Nokia ma ukrytą broń - GPU PowerVR SGX, który znany jest z iPhone, więc pod tym względem zdecydowanie pkt dla Nokii.
Z aplikacjami jest tak, jak mówisz - minie jeszcze trochę czasu i możliwości smartfonów pod tym względem się wyrównają. HD2 jest telefonem, dla którego programiści poświecili się dość konkretnie dodając możliwość wykorzystania ekranów pojemnościowych przy WinMo, co oczywiście domyślnie nie jest możliwe. tajwańska firma zrezygnowała z paru, uznanych za niepotrzebnych opcji Windowsa, w tym m.in wyrzucając IE, a w zamian ofiarując Operę, która ustępuje jednak Safari, czy przeglądarce na Maemo. Parę dni temu z kolei ukazała się "poprawka",a w zasadzie udogodnienie Wina, które daje nam do użytku większą klawiaturę ekranową, bo ta, którą wcześniej mogliśmy poznać była, jak dla mnie tragiczna, patrząc na konkurencję.
Nokia(co jest praktycznie standardem porównując takie urządzenia) jest w stanie lepiej odegrać nam ulubione utwory, jednak warto wspomnieć, że obydwa urządzenia mają bardzo ładną oprawę graficzną odtwarzacza, jak Coverflow w hd2.
Oba telefony są wykonana bardzo solidnie, jednak, gdybym miał wybrać model, który z fabryki wyszedł lepiej "ubrany" to będzie to HTC, mający metalową tylną klapkę, solidnie dopasowane elem. sztuczne i szklaną powłokę wielkiego 4.3-calowego ekranu(taki sam pod względem wielkości mamy w PSP). Jednak HTC wygląda już trochę jak tablet, ze względu na gabaryty, poza tym jest dość ciężki.
Co do GPS-u to N900 wg posiadaczy łapie 1go fix-a nawet szybko i podobnie tu jest z hd2, chociaż, który z nich jest lepszy stwierdzić nie można, gdyż to wymaga dokonania szeregu testów, a tych w sieci jeszcze nie widziałem.