Poznaliśmy zwycięzców Wakacyjnego Konkursu PC Format! Gratulujemy wszystkim zainteresowanym oraz zapraszamy do TEMATU


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

łączenie strony z baza danych

#1
łączenie strony z baza danych
witam mam problem mianowicie stworzyłem bazę danych i teraz tak mam kategorie typu sport, jazda, motocykl i kilka innych stworzyłem stronę www i teraz pytanie chciałbym przypisać kilka kategorii do jednego filmu jak mogę to zrobić? mógłby mi to ktoś wytłumaczyć później chciałby po tych kategoriach wyszukać dany film może ktoś się wypowiedzieć bo nie znalazłem nic podobnego w internecie
 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
#2
RE: łączenie strony z baza danych
Mistrz niedopowiedzeń.
W czym baza danych? Czy każda kategoria to jest osobna tabela?
W czym, w jakim języku robisz stronę? Czy masz już coś napisane? Jak wyświetlasz filmy? Co to znaczy "kategoria filmu"? Na jakim serwerze? Mógł bym zadać jeszcze ze sto takich pytań.
Napisz DOKŁADNIE o co chodzi, albo nie zaśmiecaj forum.

Po a tym czy wiesz, co to jest kropka i przecinek?

I jeszcze jedno. Napisałeś masę takich postów. Ale ten jest ostatni. ALBO zaczniesz pisać po polsku z sensem i zasadami, albo wylatujesz z forum.
Ajgor

Najnowszy klip mojego zespołu: TAMP - Hallelujah
 System operacyjny: windows_ten Przeglądarka: chrome
#3
RE: łączenie strony z baza danych
Przepraszam za brak szczegółów. Chodzi o to, że mam kilkanaście folderów z filmami 5 minutowymi i chciałbym to wszystko przenieść na stronę i mieć możliwość dodania kilku kategorii do jednego filmu, żeby je lepiej posegregować. Na przykład: mamy film na którym są wyścigi samochodowe marki xyz i chciałbym ten film wrzucić na stronę i dodać do niego właśnie te same kategorie. Strona oparta jest HTML i PHP. Baza danych jest oparta o MySQL.  Jest w niej jedna tabela o nazwie tagi dodałem kilka kategorii i teraz pytanie, jak mogę połączyć dany film z jedną lub więcej kategoriami? Strona będzie działać na serwerze domowym, nie będzie dostępna po za domem.
 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
#4
RE: łączenie strony z baza danych
Ja tu nie widzę problemu. Wystarczy jedna tabela, ale dobrze pomyślana.
Tworzysz w niej kolumny:

Tytuł
Reżyser
Aktor
Rok_wydania
Gatunek
Czas_trwania
Opis
Czy_obejrzany

I informacje o każdym filmie umieszczasz w tej tabeli. To, co nazywasz tagami możesz umieścić w Opisie, albo gatunku, czy jak tam sobie chcesz.
Później wystarczy do tego utworzyć przemyślane zapytanie. Na przykład:

Kod PHP:
SELECT Tytuł FROM Filmy  WHERE Opis LIKE '%wyścigi%' OR '%piłka%' AND Rok_wydania 2010

Powyższe zapytanie wyszukuje i podaje tytuły filmów, które w opisie mają słowo "wyścigi" LUB "piłka", i zostały wydane po 2010 roku.
W ten sposób możesz dodawać dowolne pola, i później odpowiednio konstruować wyszukiwanie i w zależności od niego robić z filmami, co tam chcesz.

Wystarczy to odpowiednio przekształcić i wyświetlić.
Ajgor

Najnowszy klip mojego zespołu: TAMP - Hallelujah
 System operacyjny: windows_ten Przeglądarka: chrome
#5
RE: łączenie strony z baza danych
Nie do końca o to mi chodziło. Podałeś mi przykład zapytania do bazy danych, a ja chcę wejść na stronę www, wpisać "wyścig" i od razu wyświetlić te filmy na stronie bezpośrednio, nie musząc szukać danego tytułu po folderach.
Mam jeszcze jedno pytanie, jest jakiś uniwersalny Player na stronę, który potrafi otworzyć .AVI, .flv lub każdy inny bez konwersji lub wrzucania filmów na YouTube w celu odtworzenia? Eksperymentowałem z Player HTML 5.0, ale niestety nie odtwarza wszystkich rozszerzeń filmów.
 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
#6
RE: łączenie strony z baza danych
A kto broni Ci zrobić uniwersalną funkcję, zapytanie, która będzie wyszukiwała i w opisie i tytule, i wyświetli filmiki? Ja Ci napisałem, jak oznaczyć filmy. A co Ty z tymi wynikami zrobisz, to jest Twoja sprawa. Odpytujesz bazę, wyniki wpisujesz do jakiejś tabeli, a następnie w PHP montujesz skrypt w HTML, który wyświetli na stronie filmy z tej tabeli.
Ajgor

Najnowszy klip mojego zespołu: TAMP - Hallelujah
 System operacyjny: windows_ten Przeglądarka: chrome
#7
RE: łączenie strony z baza danych
Dziękuje bardzo za pomoc.
 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
#8
RE: łączenie strony z baza danych
Proszę bardzo.

Nie wiem, czy zauważyłeś, że dopisałem wyżej, więc tu przeniosę:

A na marginesie ja bym to zrobił w C# albo Pythonie z użyciem bazy SQLite.
O wiele prościej, baza szybsza, a do tego nie potrzeba odpalać serwera, żeby obejrzeć filmy. No i mniejszy problem z tym, jakim playerem wyświetlić filmy w różnych formatach.
Do tego baza w jednym pliku, więc całkowicie przenośna.
Ajgor

Najnowszy klip mojego zespołu: TAMP - Hallelujah
 System operacyjny: windows_ten Przeglądarka: chrome
#9
RE: łączenie strony z baza danych
niestety, nie mam doświadczenia jeśli chodzi o c#lub phytona, chyba że można prosić o jakiś dobry poradnik.
 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
#10
RE: łączenie strony z baza danych
Jest mnóstwo tutoriali i kursów na Youtube. Także po polsku. C# to jest chyba najpopularniejszy język programowania obok C++ i Javy (a ostatnio też Pythona, bo ten ostatni rośnie w siłę z racji prostoty). Sprawdź sobie na przykład kanał "Tajemniczy".
Albo Impact IT. Na przykład tu:

https://www.youtube.com/watch?v=oKXPlC-a...EqRujsPa93

Powyżej masz kurs podstaw C#. U Tajemniczego masz kurs, jak połączyć MySQL z C#. A połączenie z SQLite jest chyba nawet prostsze.
Tylko jedno słówko. Jak byś chciał pobawić się C#, polecam raczej środowisko Visual Studio 2015 niż najnowsze 2017. Nie pamiętam tera dokładnie co, ale coś mi nie chciało działać z 2017.

Dodam, że są jeszcze inne możliwości. Można mieć legalnie za darmo dostęp do Pluralsight - chyba największej na świecie bazy kursów na wiele różnych tematów (video, grafiki, SQL-a, programowania itp). Na trzy miesiące. I tam można legalnie zassać 30 kompletnych kursów na dysk. Na przykład C# od bardzo początkujących, aż do BARDZO zaawansowanych. Ale to już inna bajka.
Ajgor

Najnowszy klip mojego zespołu: TAMP - Hallelujah
 System operacyjny: windows_ten Przeglądarka: chrome
Programy: Polecane / Nowe / Inne




Podobne wątki (łączenie strony z baza danych)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Jak z menu rozwijanego zrobić odsyłacz do strony html5 do swojej strony ? aktywny27 1 795 17.08.2017, 08:52
Ostatni post: insanebear
  Schemat bazy danych mysql - baza filmów gangsta 10 9216 10.06.2016, 00:29
Ostatni post: koneton
  Instalacja Joomla 2.5 - baza danych błąd zdalniesterowany 12 11082 12.09.2014, 21:41
Ostatni post: raxer

Skocz do:


Wybrane wątki (łączenie strony z baza danych)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Poszukuje dobrego edytora Janusz123 10 1691 23.09.2017 21:39
Ostatni post: blazej_s
  Limit pliku ZIP w Menedzerze plików hostingu OVH raxer 11 719 22.09.2017 16:11
Ostatni post: raxer
  Dynamiczne ustalanie wysokości div. DJ Zgon 2 430 21.09.2017 11:33
Ostatni post: pheto
  Galeria wordpress Chr1stian 3 362 18.09.2017 14:09
Ostatni post: dzikuu86
  wordpress - usunięcie widgetów na jednej podstronie Chr1stian 5 716 17.09.2017 19:02
Ostatni post: Chr1stian
Strona internetowa z poradnikami ala blog. Wordpress? Domena i hosting? Chesterrrooo 13 923 15.09.2017 15:55
Ostatni post: breko
  Awin opinie breko 4 1379 11.09.2017 12:31
Ostatni post: breko
  Martwa reCAPTCHA po update phpbb3 Tazz 2 571 25.08.2017 08:12
Ostatni post: Tazz
  Problem z bannerem w HTML Tazz 6 1066 18.08.2017 16:57
Ostatni post: Tazz
Exclamation Sporadyczna niedostępność strony natalia_kremy 10 1972 17.08.2017 13:05
Ostatni post: Marcin_84
  Jak z menu rozwijanego zrobić odsyłacz do strony html5 do swojej strony ? aktywny27 1 795 17.08.2017 08:52
Ostatni post: insanebear
  Configurator zabił moje forum Tazz 16 2579 11.08.2017 19:21
Ostatni post: raxer
  Szablon Wordpress pancza 3 1128 04.08.2017 11:18
Ostatni post: MrBoombastic
  Pomoc z ustawieniem serwerów i rekordów DNS Random 5 1087 23.07.2017 11:25
Ostatni post: Random
  Umieszczenie mapy Google Tazz 4 2598 19.07.2017 10:09
Ostatni post: insanebear