Co jakiś czas resetuje mi się bios co powoduje dziwne zachowanie kompa.
a mianowicie resetują się ustwienia BIOSu tzn. procek pracuję na nizszym taktowaniu i nie jest wykrywany twardy dysk. Komp próbuje chyba wykryć jeszcze raz podłączony sprzęt bo pojawiajają sie te same informacje co bezposrednio po odpaleniu komputera( pod informacją o pamieci RAM). Następnie pojawiaja się informacja o dwóch wyjsciach:
1) F1- wejście do BIOSu i ustawienie parametrów
2) F2- wgranie ustawień zamieszczonych w BIOSie.
W BIOSie pojawiaja się dwie daty albo jest to 1999 rok albo 2072.
Gdy ustawię datę, wykryję dysk i zmieni taktowanie procka jest ok. przez jakiś czas.
Baterię od BIOSu wymieniłem na nową ale zmierzyłem napiecie na starej i było ok. Więc nie jest raczej to wina podtrzymania.
Myslałem o sflashowaniu BIOSa, ale nie wiem czy to cos da.
Dzieki za pomoc i pomysły.
a mianowicie resetują się ustwienia BIOSu tzn. procek pracuję na nizszym taktowaniu i nie jest wykrywany twardy dysk. Komp próbuje chyba wykryć jeszcze raz podłączony sprzęt bo pojawiajają sie te same informacje co bezposrednio po odpaleniu komputera( pod informacją o pamieci RAM). Następnie pojawiaja się informacja o dwóch wyjsciach:
1) F1- wejście do BIOSu i ustawienie parametrów
2) F2- wgranie ustawień zamieszczonych w BIOSie.
W BIOSie pojawiaja się dwie daty albo jest to 1999 rok albo 2072.
Gdy ustawię datę, wykryję dysk i zmieni taktowanie procka jest ok. przez jakiś czas.
Baterię od BIOSu wymieniłem na nową ale zmierzyłem napiecie na starej i było ok. Więc nie jest raczej to wina podtrzymania.
Myslałem o sflashowaniu BIOSa, ale nie wiem czy to cos da.
Dzieki za pomoc i pomysły.