Witamy na forum PC Format Zapraszamy do REJESTRACJI


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Sagem f@st 1201 + router Netis AC 1200 ( WF 2780 ) konfiguracja LAN

#1
Sagem f@st 1201 + router Netis AC 1200 ( WF 2780 ) konfiguracja LAN
Witam.
Jestem laikiem w tych sprawach chociaż przeważnie dzięki netowi udaje mi się rozwiązać większość problemów bez zadawania pytań. Niestety ten router mnie powalił na kolana, Netis WF 2780 ( AC 1200 ). Modem Sagem fAtst 1201 od Sferii chodzi na Neostradzie 10 Mbps, jest skonfigurowany pod windą 10, łączy się i pracuje bez najmniejszych problemów. Router podłączyłem z portu lan modemu do portu wan routera i niestety porty lan w ilości 4 nie działają. Wifi działa i to bezproblemowo w obydwu zakresach ( 2.4 i 5 Ghz ).
Pytania :
Czy da się podłączyć modemo-router poprzez port wan do routera tak żeby wszystkie porty lan były wolne ?
Co i gdzie trzeba wpisać przy konfiguracji żeby komputery widziały sieć po podłączeniu do routera ?

Nie wchodzi w grę wymiana routera na zintegrowany z modemem bo po prostu wolniejszy jest przepływ danych.
Prośba o łopatologiczne wyłożenie tematu gdyż jestem kompletnym laikiem oprócz domowych przygód właściwie z siatką, a nie siecią  
Pozdrawiam i liczę na pomoc.
   
   
 System operacyjny: windows_ten Przeglądarka: edge
#2
RE: Sagem f@st 1201 + router Netis AC 1200 ( WF 2780 ) konfiguracja LAN
Włączyłeś tryb BRIDGE na Sagem fast 1201 ?

 Krok 3
"Mądry nauczy się więcej z głupiego pytania,
niż głupiec z mądrej odpowiedzi"
UWAGA
Nie pomagam na PW




 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
#3
RE: Sagem f@st 1201 + router Netis AC 1200 ( WF 2780 ) konfiguracja LAN
Niestety w modemie nie ma funkcji bridge. Wystarczy w routerze pozmieniać adresy i wszystko chodzi.
Niestety sytuacja się już zmieniła , mianowicie internet jest przez wifi jak lan, ale no właśnie jest ale.
Na komputerach stacjonarnych wyświetla komunikat "kabel sieciowy odłączony" i czasami załącza się "trwa identyfikowanie". W dodatku na głównym kompie w połączeniach sieciowych pojawia się coś takiego jak :
"vEthernet(Przełącznik dom)
"sieć niezidentyfikowana"
"Hyper-V Virtual Ethernet Adapter"
Pojawia się tylko na win10 na win7 tego nie ma.
Obojętnie czy jest włączone DHCP czy Static.
Laptop podłączony pod najdłuższy kabel w domu (około 25 m. ) też nie miał połączenia. Odpiąłem go i podłączyłem kablem dołączonym do routera długości 1m. i cud ! Załapał połączenie , po restarcie od razu się łączył, więc wpiąłem go do kabla głównego komputera ( około 15m. długości ) i chodzi pięknie. taką samą operację przeprowadziłem z głównym kompem ale niestety nic to nie dało.
Ma ktoś jakieś pomysły ?
 System operacyjny: windows_ten Przeglądarka: edge
#4
RE: Sagem f@st 1201 + router Netis AC 1200 ( WF 2780 ) konfiguracja LAN
(25.04.2018, 20:15)Lexan napisał(a): Krok 3

(25.04.2018, 21:25)czerro napisał(a): Niestety w modemie nie ma funkcji bridge.

Jak nie ma jak jest Oczy
Kliknąłeś w link który podałem ? Krok 3 ?
"Mądry nauczy się więcej z głupiego pytania,
niż głupiec z mądrej odpowiedzi"
UWAGA
Nie pomagam na PW




 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
#5
RE: Sagem f@st 1201 + router Netis AC 1200 ( WF 2780 ) konfiguracja LAN
Tak jak pisałem wcześniej wszystko jest . Przeczytaj dokładnie poprzedni wpis. FAtst i router chodzą prawidłowo. Właśnie podpinam na krótkim kablu komputer stacjonarny i śmiga aż miło. Niestety po podpięciu dłuższego czyli tego z którego korzystam teraz na lapku nie chodzi. Wygląda to tak : odłączam komp , resetuję sieć czyli wywalam wszystkie połączenia , podpinam krótkim kablem do routera i sieć natychmiast jest wykryta, przenoszę na długi kabel z którego piszę teraz na lapku i sieci nie ma.
Nie ma bo zapomniałem napisać FAtast jest ze Sferii i nie ma takich opcji jak ten z Orange.
 System operacyjny: windows_ten Przeglądarka: edge
#6
RE: Sagem f@st 1201 + router Netis AC 1200 ( WF 2780 ) konfiguracja LAN
(25.04.2018, 22:16)czerro napisał(a): FAtast jest ze Sferii i nie ma takich opcji jak ten z Orange.

Widocznie różnica w oprogramowaniu.

Co do kabla to nie pozostaje nic jak tylko kupno nowego.
Wystarczy kat. 5e chyba że skusisz się na kat. 6
"Mądry nauczy się więcej z głupiego pytania,
niż głupiec z mądrej odpowiedzi"
UWAGA
Nie pomagam na PW




 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
#7
RE: Sagem f@st 1201 + router Netis AC 1200 ( WF 2780 ) konfiguracja LAN
Co dają te oznaczenia, czym się różnią i jak to jest możliwe że stary laptop chodzi a nowszy komp nie ?
 System operacyjny: windows_ten Przeglądarka: edge
#8
RE: Sagem f@st 1201 + router Netis AC 1200 ( WF 2780 ) konfiguracja LAN
http://maxconnect.pl/2015/12/27/rodzaje-...ania-rj45/
"Mądry nauczy się więcej z głupiego pytania,
niż głupiec z mądrej odpowiedzi"
UWAGA
Nie pomagam na PW




 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
#9
RE: Sagem f@st 1201 + router Netis AC 1200 ( WF 2780 ) konfiguracja LAN
A jakie gotowe byś polecił ? 15m. 20m. ?

Co myślisz o takim ?
http://allegro.pl/logilink-patchcord-cat...77957.html
Jakieś sugestie ?
 System operacyjny: windows_ten Przeglądarka: edge
#10
RE: Sagem f@st 1201 + router Netis AC 1200 ( WF 2780 ) konfiguracja LAN
Masz taniej i 20 metrów.
Allegro (5970618976)
"Mądry nauczy się więcej z głupiego pytania,
niż głupiec z mądrej odpowiedzi"
UWAGA
Nie pomagam na PW




 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
Programy: Polecane / Nowe / Inne




Podobne wątki (Sagem f@st 1201 + router Netis AC 1200 ( WF 2780 ) konfiguracja LAN)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Router do słabej sieci, ale z mocnym sygnałem wi-fi oraz router DSL czy ADSL SongoVegeta12 7 4073 17.06.2019, 22:52
Ostatni post: Lexan
Ściana Problem z kartą sieciową WiFi Netis cperro889 1 5754 13.11.2018, 15:19
Ostatni post: raxer
  Jak znaleźć otwarte porty serwera w sieci LAN? Pawes97 3 4766 28.08.2018, 01:13
Ostatni post: Bodzio Chomik

Skocz do:


Wybrane wątki (Sagem f@st 1201 + router Netis AC 1200 ( WF 2780 ) konfiguracja LAN)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Router do internetu 300Mb maras52 1 5124 16.09.2018 20:37
Ostatni post: Lexan
  Router rt-ac1200 + modem alcatel Nie działa matys307 2 5490 16.09.2018 11:58
Ostatni post: matys307
  System nie może załadować sterowników Slave 8 8350 14.09.2018 17:05
Ostatni post: Illidan
  iPhone- wifi przestaje działać. Mr. Web 2 6617 10.09.2018 15:30
Ostatni post: beatricia
  Łączenie trzech routerów w jedną sieć. korkam00 2 5307 10.09.2018 14:25
Ostatni post: szocik44
  Zewnętrzna karta sieciowa usb problem. Geor1934 2 1126 05.09.2018 15:20
Ostatni post: raxer
  Pomoc w zakupie routera do 300zl. Dom jednorodzinny 2 piętra. Dzaga 7 5400 30.08.2018 19:00
Ostatni post: Lexan
  Jak znaleźć otwarte porty serwera w sieci LAN? Pawes97 3 4766 28.08.2018 01:13
Ostatni post: Bodzio Chomik
  Bezprzewodowa karta sieciowa do 100 zł - mieszkanie - jaką wybrać ? maciomanus 3 5153 24.08.2018 19:54
Ostatni post: Lexan
  Wybór routera dla słabego łącza pewi 1 4969 16.08.2018 21:10
Ostatni post: Lexan
  Jak wyłączyć przycisk reset w routerze ? Dj.MatysBonz 5 5561 15.08.2018 23:14
Ostatni post: Bodzio Chomik
  3 routery w jednej sieci dominikfil 2 7069 09.08.2018 20:53
Ostatni post: primabus
  Drugi router jako acces point Michaello 6 7578 09.08.2018 20:49
Ostatni post: primabus
  Nowa instalacja w domu cassini 5 6138 09.08.2018 20:46
Ostatni post: primabus
  Router obsługujący szybkie Wi-Fi W o j a k 5 5998 09.08.2018 20:44
Ostatni post: primabus