Witamy na forum PC Format Zapraszamy do REJESTRACJI


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Gdy robię obraz systemu na dysku C system chce też dysk D

#1
Exclamation  Gdy robię obraz systemu na dysku C system chce też dysk D
Witam zacznę od tego iż mam tylko jeden system Windows 10 pro i wystąpił problem mianowicie gdy chcę zrobić obraz systemu od pewnego czasu chce dodatkową partycję D która pokazuje także jako system nie wiem czemu ... pomimo iż dysk zewnętrzny ma aż 4 TB już nie mam na nim miejsca. Mam na nim nie tylko kopie obrazów (3 kopie mam tylko najnowsze) ale zajmują stosunkowo niewiele miejsca. Ta partycja której też chce obraz to partycją z danymi pochodzi od nowego dysku nie chciałem by system robił jej obraz ponieważ w razie awarii systemu dysk z danymi ostanie nadpisany starymi danymi. Na dodatek przez to obraz jest 5 krotnie większy ma aż 1,5 TB !! Od razu zaznaczam iż plik stron, hiberfil oraz swap file jest standardowo na dysku C z systemem. Może wynikać to stad iż kupiłem w Microsoft Store pewną grę i ją zainstalowałem ale że była duża to wymusiłem instalację na innym na tym dysku przez co powstały tam foldery Microsoft App ale usunąłem je genialnym narzędziem. Został tam tylko folder steam ale co to ma do Windows ? Na innych tez jest. O format C nie ma mowy po to robię obrazy systemu.
[Obrazek: screensysobr.png]
 System operacyjny: windows_ten Przeglądarka: chrome
#2
RE: Gdy robię obraz systemu na dysku C system chce też dysk D
Do robienia obrazów jest dobry program Acronis True Image.
https://www.acronis.com/pl-pl/homecomput...mage-2019/
 System operacyjny: windows_eight Przeglądarka: chrome
#3
RE: Gdy robię obraz systemu na dysku C system chce też dysk D
Witam!

Dokładnie! Ja do robienia obrazów systemu też używam "Acronis True Image" i mogę sobie wybrać, których dysków chcę mieć obraz (czy tylko systemowego, czy wszystkich).
Generalnie, wybieram tylko systemowy Jęzor .
 System operacyjny: windows_ten Przeglądarka: firefox
#4
RE: Gdy robię obraz systemu na dysku C system chce też dysk D
Ze swojej strony mogę polecić CloneZillę, która jest oparta na Linuxie i zasadniczo robi komendę dd na czym chcesz z jakimi chcesz parametrami.


https://clonezilla.org/
 System operacyjny: macos Przeglądarka: chrome
#5
RE: Gdy robię obraz systemu na dysku C system chce też dysk D
Wejdź w ustawienia eksploratora plików i odkryj wszystkie pliki systemowe. Sprawdź czy nie ma na tej drugiej partycji plików coś pokroju BOOT.
M.D Atelier - Blog dla specjalistów ITwww.mdatelier.pl
 System operacyjny: android Przeglądarka: chrome
#6
RE: Gdy robię obraz systemu na dysku C system chce też dysk D
A czy akronis robi obraz też partycji systemowej efi jak Windows 10 bo dotychczasowe problemy które miałem już 7 razy wynikały z problemów z partycja efi nazwy błędu już nie pamiętam ale trzeba było używać disk part fix boot BCD rebuild itd i to nie działało nawet profesjonalna firma informatyczna nie naprawiła tego crashu za każdym razem musiałem robić resetować system. Nigdy nie działało przywracanie systemu ani jakiekolwiek jak już wspomniałem porady. Teraz to się nie pojawia ale zdarzało się kilka miesięcy temu po długiej przerwie. Ten błąd potrafił się gdy wyłączyłem szybki start uefi na uefi+mbr ny uruchomić Linuxa z pena. Dlatego pytam czy akronis obejmie tez sektor startowy jak Windows i czy też równie łatwo jest Windows gdy system się wysypie.
 System operacyjny: windows_ten Przeglądarka: chrome
#7
RE: Gdy robię obraz systemu na dysku C system chce też dysk D
Acronis robi obraz partycji jak i obraz dysku wraz z sektorem rozruchowym (Boot sector). Najlepiej jak się zrobi "dysk ratunkowy" i z niego wystartuje.
 System operacyjny: windows_eight Przeglądarka: chrome
#8
RE: Gdy robię obraz systemu na dysku C system chce też dysk D
Ale mi chodzi o ronienie na dysku zewnętrznym na zapas. Jest taka możliwość ? Bo windowsowym mogę wybrać dysk zewnętrzny i program wtedy robi folder WindowsImageBackup.
AtMichu_PL niestety nie ma.
 System operacyjny: windows_ten Przeglądarka: chrome
#9
RE: Gdy robię obraz systemu na dysku C system chce też dysk D
Acronis_em zrobisz na dysku zewnętrznym i na płytach DVD.
 System operacyjny: windows_eight Przeglądarka: chrome
#10
RE: Gdy robię obraz systemu na dysku C system chce też dysk D
Potwierdzam! Ja w laptopie mam na partycji C ponad 800 GB, a na D ponad 20.
Z tym, że na D są sterowniki. Bo mimo, że w laptopie jeszcze mam wbudowany napęd DVD, to producent nie dał sterowników na płytach CD/DVD, tylko na partycji D.
I obraz partycji C nijak nie chce się zmieścić na D, więc robiłem na zewnętrznym dysku Jęzor .
 System operacyjny: windows_ten Przeglądarka: firefox
Programy: Polecane / Nowe / Inne




Podobne wątki (Gdy robię obraz systemu na dysku C system chce też dysk D)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Nowy dysk SSD a system w laptopie kamiln022 4 712 01.02.2020, 22:54
Ostatni post: kamiln022
  nie uruchamia systemu dysku z kieszeni dvd matrix10000 4 1121 22.04.2019, 02:47
Ostatni post: Illidan
  Bios widzi dysk, ale system nie startuje. Lama20 2 3277 13.03.2019, 17:16
Ostatni post: Lama20

Skocz do:


Wybrane wątki (Gdy robię obraz systemu na dysku C system chce też dysk D)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  zaginiony plik WORD dorothy89 5 5074 13.06.2018 08:52
Ostatni post: broda99
  Problemy z systemem po aktualizacji Win 10 Machuu 3 4912 11.06.2018 22:03
Ostatni post: Illidan
Wink Kasowanie zapisanych plków po restarcie komputera kamil.baraniak5 7 4706 10.06.2018 12:55
Ostatni post: Illidan
  Jak zrobić żeby pół dysku było dla Windowsa 7, a drugie pół dla Linuxa Ubuntu? youser 2 4583 10.06.2018 03:13
Ostatni post: Illidan
  Jak usunąć kopię zapasową która zajmuje 150 Gb ? cygan90 16 45203 09.06.2018 12:34
Ostatni post: ~Anonim
  Windows XP - bluescreen podczas startu alkobot 1 4346 08.06.2018 16:28
Ostatni post: kamel16
  Uefi bios asus nie widzi napędu dvd Lectro 2 4671 08.06.2018 15:39
Ostatni post: stens
  Antywirus do firmy dla Windows 10. pytam32 8 4821 07.06.2018 09:14
Ostatni post: Fix00ser
  Zniknęły pliki w kataloagch systemowych Windows 7 Inplano 1 4279 06.06.2018 02:41
Ostatni post: Illidan
  Win 7 Blue screen po przywróceniu systemu damian92150 8 5413 04.06.2018 18:46
Ostatni post: damian92150
  Windows 10 - duży pobór pamięci RAM pawelo14 1 4471 03.06.2018 22:55
Ostatni post: Armo
Sad WORD opublikował mi pracę licencjacką w internecie, jeszcze przed obroną??? Lukaskov 2 4736 03.06.2018 14:02
Ostatni post: jacob1
  Problem z Win 10 na SSD QuickSilver323 11 11096 03.06.2018 01:39
Ostatni post: Illidan
  Brak dźwięku - słuchawki JBL450BT Ashe 1 4096 31.05.2018 17:47
Ostatni post: Illidan
  Zmiana komputera a klucz produktu Squeazz 2 4848 30.05.2018 22:48
Ostatni post: pieterman09