Witamy na forum PC Format Zapraszamy do REJESTRACJI


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

uruchomienie systemu po wymianie podzespołów

#1
uruchomienie systemu po wymianie podzespołów
Witam, mam pytanie, ponieważ po wymianie podzespołów oprócz dysku i zasilacza mam problem z uruchomieniem windowsa. A mianowicie windows się wczytuje i wczytuje i nic. Dodatkowo płyta nie widzisz bootowalnego pendriva aby uruchomić jakieś naprawianie czy coś.
 System operacyjny: windows_eight Przeglądarka: chrome
#2
RE: uruchomienie systemu po wymianie podzespołów
Daruj sobie formatowanie tekstu.

Jeśli wymieniłeś płytę to nic dziwnego że system nie rusza. Nie mówiąc już o tym że jeśli system jest na licencji OEM (a zapewne tak jest) to łamiesz licencję.

Co do pendrive - ustawiłeś w BIOS: Boot Priority - 1-st Boot Device: USB czy próbujesz wybrać w BootMenu?
Sprawdź w BIOS ustawienie USB Legacy Support - ma być Enabled.

Podaj pełną specyfikację komputera.
Nie pomagam na PW (ew. odpłatnie). 
I osobom z roszczeniowym podejściem. I osobom niedbającym o poprawność językową.
Jak podawać logi
Jeśli nie odpowiadam w danym wątku przez >3 dni - proszę o przypomnienie na PW z linkiem do wątku w treści.




 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
#3
RE: uruchomienie systemu po wymianie podzespołów
Btw. to nie znam się na tyle, ale chyba moja płyta nie ma biosu tlko UEFI ? tak ? sam nie wiemKwaśny
Co do kolejności bootowania, to wyrywa tylko dysk, pendriva nie widzi, na żadnym z gniazd usb. A pendrive działą bo sprawdzałem na laptopie.

i5 4690k
r9 270
z97 hd3
8 gb ram 1600mhz
chieftec gps400aa 101a
zalman z3 plus

chyba wszystko, jeśli coś jeszcze to mogę dopisać.
 System operacyjny: windows_eight Przeglądarka: chrome
#4
RE: uruchomienie systemu po wymianie podzespołów
A jaki to jest apropos Windows ?
 System operacyjny: windows_98_nt Przeglądarka: firefox
#5
RE: uruchomienie systemu po wymianie podzespołów
Windows 10
 System operacyjny: windows_eight Przeglądarka: chrome
#6
RE: uruchomienie systemu po wymianie podzespołów
Jeśli to jest UEFI to Boot \ Boot Mode ustaw na Legacy; Secure Boot na Disabled.
Nie pomagam na PW (ew. odpłatnie). 
I osobom z roszczeniowym podejściem. I osobom niedbającym o poprawność językową.
Jak podawać logi
Jeśli nie odpowiadam w danym wątku przez >3 dni - proszę o przypomnienie na PW z linkiem do wątku w treści.




 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
#7
RE: uruchomienie systemu po wymianie podzespołów
Boot mode Selection mam na Legacy Only, no i jest to samo. A secure boot miałem na disabled. Poza tym tą opcja Secure Boot state jest jakby niedostępna, nie mogę jej zmienić.

Z tego całego bałaganu zapomniałem zapisać zmian w biosie :D Masakra. Ale teraz wszystko pięknie działa. Do momentu instalacji systemu. To tak, na początku gdy już wykryło tego usb to instalator był, wybór języka, a potem ekran z napisem "instalator rozpoczyna prace", wracam po 15 min nadal to samo, 30 min, doszło do godziny. Na necie znalazłem info , że komuś pomogło wyłączenie AHCI w biosie, to też tak zrobiłem, i teraz całość trwa kilka sekund. Nadmieniam to, bo być może jest to istotne, zwarzając na mój aktualny problem. A amianowcie instalator nie wykrywa żadnego z dysków. Ani hdd, ani ssd. W UEFI widzi oba, co rmoże być tego przyczyną? 

Jedna nie, uefi też ich nie widzi, przyczyną jest ta zmiana ahci, to znaczy się wyłączenie, bo tak radzil. W ogóle to o co z tym chodzi, bo mogę albo wyłączyć/włączyć integrated sata controller, i jak wyłącze to szybko się łąduje itp ( przede wszystkim to się ładuje a nie, 60 min i nic. ) a niżej mam sata mode selection, i mam na ahci, ale nie wiem czy to zmieniać, czy nie, bo nie chce czegoś naknocić. Na ahci łąduje się długo, ide nie sprawdzałem. Moge robić wszystko an tym ide? a
 System operacyjny: windows_eight Przeglądarka: chrome
Programy: Polecane / Nowe / Inne




Podobne wątki (uruchomienie systemu po wymianie podzespołów)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Uruchomienie programu "krążek ratunkowy" 1324312513 9 7691 13.03.2019, 23:36
Ostatni post: Tedan
  Bluescreeny po wymianie GPU Lecho1 0 5019 17.09.2018, 17:36
Ostatni post: Lecho1
  Uruchomienie programu z inną datą azas 3 5362 14.09.2018, 17:19
Ostatni post: broda99

Skocz do:


Wybrane wątki (uruchomienie systemu po wymianie podzespołów)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Licencja Microsoft Office 365 - płatność adi191 0 2586 21.03.2020 11:46
Ostatni post: adi191
  Odzyskanie plików z usuiętej partycji BadoX00 2 989 19.03.2020 23:51
Ostatni post: grzesieklabe
  Windows Store drunkparis 0 2477 19.03.2020 17:38
Ostatni post: drunkparis
  Natychmiastowy format po podłączeniu Pendrive. Max23 1 2490 18.03.2020 16:04
Ostatni post: Fix00ser
  Win 7 sterowniki KarolT522 2 2675 18.03.2020 10:42
Ostatni post: KarolT522
Ściana Brak możliwości otworzenia ikony Ten Komputer w Windows 10 z paska zadań SHINGO 3 3198 18.03.2020 08:11
Ostatni post: SHINGO
  Ciągle pojawia mi się kółeczko ładowania obok kursora bluszczo 1 2519 18.03.2020 07:30
Ostatni post: Kurp55
  “System windows napotkał problem i należy go uruchomić ponownie” - jaka przyczyna? DonOmar3 14 2175 17.03.2020 17:26
Ostatni post: Illidan
  Problem z naprawą systemu lacazet2k 2 2880 13.03.2020 21:47
Ostatni post: Illidan
  Windows 10 za pierwszym razem się nie włącza kubameczko 6 2955 13.03.2020 21:21
Ostatni post: Illidan
  Asus ux303u uruchamia się tylko BIOS boracik 9 901 13.03.2020 21:17
Ostatni post: Illidan
  Jak ustawić ikony na dysku przenośnym Smokk 4 1300 13.03.2020 11:33
Ostatni post: Emmers
  Przywracanie fabrycznego systemu Laptop HP IXerPL 6 3264 12.03.2020 19:47
Ostatni post: Emmers
  Problem z instalacją windows 10 (USB) adusior 1 5950 29.02.2020 16:18
Ostatni post: stens
  Program VPN Gregoryzet 1 3413 25.02.2020 13:35
Ostatni post: Fix00ser