Witamy na forum PC Format Zapraszamy do REJESTRACJI


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

uruchomienie systemu po wymianie podzespołów

#1
uruchomienie systemu po wymianie podzespołów
Witam, mam pytanie, ponieważ po wymianie podzespołów oprócz dysku i zasilacza mam problem z uruchomieniem windowsa. A mianowicie windows się wczytuje i wczytuje i nic. Dodatkowo płyta nie widzisz bootowalnego pendriva aby uruchomić jakieś naprawianie czy coś.
 System operacyjny: windows_eight Przeglądarka: chrome
#2
RE: uruchomienie systemu po wymianie podzespołów
Daruj sobie formatowanie tekstu.

Jeśli wymieniłeś płytę to nic dziwnego że system nie rusza. Nie mówiąc już o tym że jeśli system jest na licencji OEM (a zapewne tak jest) to łamiesz licencję.

Co do pendrive - ustawiłeś w BIOS: Boot Priority - 1-st Boot Device: USB czy próbujesz wybrać w BootMenu?
Sprawdź w BIOS ustawienie USB Legacy Support - ma być Enabled.

Podaj pełną specyfikację komputera.
Nie pomagam na PW (ew. odpłatnie). 
I osobom z roszczeniowym podejściem. I osobom niedbającym o poprawność językową.
Jak podawać logi
Jeśli nie odpowiadam w danym wątku przez >3 dni - proszę o przypomnienie na PW z linkiem do wątku w treści.




 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
#3
RE: uruchomienie systemu po wymianie podzespołów
Btw. to nie znam się na tyle, ale chyba moja płyta nie ma biosu tlko UEFI ? tak ? sam nie wiemKwaśny
Co do kolejności bootowania, to wyrywa tylko dysk, pendriva nie widzi, na żadnym z gniazd usb. A pendrive działą bo sprawdzałem na laptopie.

i5 4690k
r9 270
z97 hd3
8 gb ram 1600mhz
chieftec gps400aa 101a
zalman z3 plus

chyba wszystko, jeśli coś jeszcze to mogę dopisać.
 System operacyjny: windows_eight Przeglądarka: chrome
#4
RE: uruchomienie systemu po wymianie podzespołów
A jaki to jest apropos Windows ?
 System operacyjny: windows_98_nt Przeglądarka: firefox
#5
RE: uruchomienie systemu po wymianie podzespołów
Windows 10
 System operacyjny: windows_eight Przeglądarka: chrome
#6
RE: uruchomienie systemu po wymianie podzespołów
Jeśli to jest UEFI to Boot \ Boot Mode ustaw na Legacy; Secure Boot na Disabled.
Nie pomagam na PW (ew. odpłatnie). 
I osobom z roszczeniowym podejściem. I osobom niedbającym o poprawność językową.
Jak podawać logi
Jeśli nie odpowiadam w danym wątku przez >3 dni - proszę o przypomnienie na PW z linkiem do wątku w treści.




 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
#7
RE: uruchomienie systemu po wymianie podzespołów
Boot mode Selection mam na Legacy Only, no i jest to samo. A secure boot miałem na disabled. Poza tym tą opcja Secure Boot state jest jakby niedostępna, nie mogę jej zmienić.

Z tego całego bałaganu zapomniałem zapisać zmian w biosie :D Masakra. Ale teraz wszystko pięknie działa. Do momentu instalacji systemu. To tak, na początku gdy już wykryło tego usb to instalator był, wybór języka, a potem ekran z napisem "instalator rozpoczyna prace", wracam po 15 min nadal to samo, 30 min, doszło do godziny. Na necie znalazłem info , że komuś pomogło wyłączenie AHCI w biosie, to też tak zrobiłem, i teraz całość trwa kilka sekund. Nadmieniam to, bo być może jest to istotne, zwarzając na mój aktualny problem. A amianowcie instalator nie wykrywa żadnego z dysków. Ani hdd, ani ssd. W UEFI widzi oba, co rmoże być tego przyczyną? 

Jedna nie, uefi też ich nie widzi, przyczyną jest ta zmiana ahci, to znaczy się wyłączenie, bo tak radzil. W ogóle to o co z tym chodzi, bo mogę albo wyłączyć/włączyć integrated sata controller, i jak wyłącze to szybko się łąduje itp ( przede wszystkim to się ładuje a nie, 60 min i nic. ) a niżej mam sata mode selection, i mam na ahci, ale nie wiem czy to zmieniać, czy nie, bo nie chce czegoś naknocić. Na ahci łąduje się długo, ide nie sprawdzałem. Moge robić wszystko an tym ide? a
 System operacyjny: windows_eight Przeglądarka: chrome
Programy: Polecane / Nowe / Inne




Podobne wątki (uruchomienie systemu po wymianie podzespołów)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Uruchomienie programu "krążek ratunkowy" 1324312513 9 5540 13.03.2019, 23:36
Ostatni post: Tedan
  Bluescreeny po wymianie GPU Lecho1 0 3036 17.09.2018, 17:36
Ostatni post: Lecho1
  Uruchomienie programu z inną datą azas 3 3341 14.09.2018, 17:19
Ostatni post: broda99

Skocz do:


Wybrane wątki (uruchomienie systemu po wymianie podzespołów)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Panel ustawień nie uruchamia się, brak możliwości wyszukiwania - Win10 kiel18 3 1266 26.06.2018 20:26
Ostatni post: kiel18
  Menedżer zadań i dziwne logowanie edwardtamron 11 9020 26.06.2018 00:50
Ostatni post: Illidan
  Win+PrtScr nie mogę odnaleźć lokalizacji zdjęć zdenekstyby35 0 3637 25.06.2018 01:31
Ostatni post: zdenekstyby35
  Instalacja 32bit setup.exe na 64bit win 10 jacobtab 1 4015 21.06.2018 08:11
Ostatni post: Michu_PL
  Odzyskiwanie danych mateuszjaworski 4 4222 20.06.2018 15:38
Ostatni post: Fix00ser
  Niedziałający dźwięk wyjściowy Ashe 3 4097 19.06.2018 16:16
Ostatni post: Illidan
  Windows10 - ruch w sieci Calmin 3 4518 18.06.2018 17:47
Ostatni post: Calmin
  ram szuler 8 4520 17.06.2018 22:14
Ostatni post: szuler
  Jak zabezpieczyć komputer akdpower 2 3789 17.06.2018 12:07
Ostatni post: akdpower
  Dysk D zniknął x3Stevee 6 4829 14.06.2018 19:40
Ostatni post: x3Stevee
  zaginiony plik WORD dorothy89 5 4491 13.06.2018 08:52
Ostatni post: broda99
  Problemy z systemem po aktualizacji Win 10 Machuu 3 4320 11.06.2018 22:03
Ostatni post: Illidan
Wink Kasowanie zapisanych plków po restarcie komputera kamil.baraniak5 7 4143 10.06.2018 12:55
Ostatni post: Illidan
  Jak zrobić żeby pół dysku było dla Windowsa 7, a drugie pół dla Linuxa Ubuntu? youser 2 4042 10.06.2018 03:13
Ostatni post: Illidan
  Jak usunąć kopię zapasową która zajmuje 150 Gb ? cygan90 16 44576 09.06.2018 12:34
Ostatni post: ~Anonim