Witamy na forum PC Format Zapraszamy do REJESTRACJI


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

wykrywanie i śledzenie obiektu z kamerki internetowej

#1
wykrywanie i śledzenie obiektu z kamerki internetowej
mam zamiar napisać program z wykorzystaniem biblioteki AForge.NET. Jakie mam wykorzystać klasy. Potrzebuję punkty śledzonego przedmiotu. zapisywać muszę je w pliku. Pisał już ktoś taki program? Może zna ktoś jakieś blogi albo strony gdzie jest to opisane. Będę wdzięczny za wszelką pomoc bo nie jestem zaawansowanym programistąWesoły
 System operacyjny: windows_eight Przeglądarka: firefox
#2
RE: wykrywanie i śledzenie obiektu z kamerki internetowej
Wykryć jest stosunkowo prosto - wystarczy dokonać różnicy bieżącego obrazu z poprzednim. Żeby nie zaszumienie, to można byłoby skończyć na tym kroku. Sprawdź, czy ta biblioteka udostępnia jakieś filtry odszumiające.
 System operacyjny: linux_ubuntu Przeglądarka: firefox
#3
RE: wykrywanie i śledzenie obiektu z kamerki internetowej
rozumiem jak wyznaczyć kierunek z punktów osi XY. pobieram punkty i obliczamy odległość między punktami w pionie i poziomie potem znając dx i dy obliczyć kąt zawarty między odcinkiem a osią OX. Jest także wprowadzona tolerancja konta. każdy wyliczony kierunek oznaczamy liczbą od 1 do 8.
ale jak aplikacja zbiera mi punkty licząc od lewego górnego rogu punkt (0,0) a dolny prawy róg to (300,300) to jak mam wyznaczyć kierunek w którym się poruszał wskaźnik?
 System operacyjny: windows_eight Przeglądarka: firefox
#4
RE: wykrywanie i śledzenie obiektu z kamerki internetowej
Skoro oś OY jest odwrócona, to ruch góra-dół też jest odwrócony. Zawsze możesz odwrócić współrzędną y w każdym punkcie:
Kod:
y = 300 - y;
 System operacyjny: linux_ubuntu Przeglądarka: firefox
#5
RE: wykrywanie i śledzenie obiektu z kamerki internetowej
a jak obliczyć kąt zawarty między odcinkiem a osią OX? nie pamiętam wzoru
 System operacyjny: windows_eight Przeglądarka: firefox
#6
RE: wykrywanie i śledzenie obiektu z kamerki internetowej
Kod:
double angle = atan2(y_2 - y_1, x_2 - x_1);
 System operacyjny: linux_ubuntu Przeglądarka: firefox
#7
RE: wykrywanie i śledzenie obiektu z kamerki internetowej
już to znalazłem tylko nie wiem dlaczego wychodzi mi kąt ujemny
przykład:
A(204;83) B(38;72)

dx=38-204=-166
dy=72-83=-11

atan2(-11,-166) ≈ -3,075

zamiana na stopnie
x [°] ≈ x [rad] ∙ 57,29577951308= -3,075 ∙ 57,29577951308 = -176,208834312628
 System operacyjny: windows_eight Przeglądarka: firefox
#8
RE: wykrywanie i śledzenie obiektu z kamerki internetowej
Tak działa ta funkcja - zwraca kąt z przedziału [-PI, PI], czyli [-180, 180] stopni.
 System operacyjny: linux_ubuntu Przeglądarka: firefox
#9
RE: wykrywanie i śledzenie obiektu z kamerki internetowej
nie rozumiem jak jest ten kąt przedstawiony na wykresie względem OX? w załączniku wysyłam jak to rozumiem. przedstawione OX i OY są tak ponieważ w taki sposób są odczytywane punkty(zawsze dodatnie) z ekranu w moim programie. strzałka oznacza w którym kierunku zrobiono ruch.


Załączone pliki Miniatury
   
 System operacyjny: windows_eight Przeglądarka: firefox
#10
RE: wykrywanie i śledzenie obiektu z kamerki internetowej
Kąt α jest kątem skierowanym, stąd ujemny kąt. Na tej stronie masz rysunek, jak interpretować wynik. To, co chcesz uzyskać, jest trochę kłopotliwe (kąt α zostałby zamknięty w pierwszej ćwiartce układu współrzędnych, a to jest błędne).
 System operacyjny: linux_ubuntu Przeglądarka: firefox
Programy: Polecane / Nowe / Inne




Podobne wątki (wykrywanie i śledzenie obiektu z kamerki internetowej)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  [Java] zapisywanie strony internetowej do tablicy/listy off-line 2 6608 26.09.2016, 10:54
Ostatni post: off-line
  Konstruktor obiektu bazowego a pochodnego [C++] jurek2 4 4677 05.12.2014, 01:33
Ostatni post: jurek2
  Visual Studio C#, wykrywanie ładowania baterii/podłaczenia zasilacza Kamil 1 1 4328 24.11.2014, 20:42
Ostatni post: Ajgor

Skocz do:


Wybrane wątki (wykrywanie i śledzenie obiektu z kamerki internetowej)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  C# pierwsza pusta komórka Excel DonCorleone 0 7581 21.09.2018 16:58
Ostatni post: DonCorleone
  .bat nie kompresuje plików GIENTY 3 7983 06.09.2018 07:20
Ostatni post: broda99
  problem z programem .bat wiktrom12 4 9098 30.08.2018 08:25
Ostatni post: wiktrom12
  Silnik do gier ZigglerGames 1 7843 23.08.2018 09:03
Ostatni post: Szachista
  Chciałbym zrobić prosty plik exe z jedną funkcją densour 4 8571 09.08.2018 16:24
Ostatni post: Ajgor
  Który język wybrać do stworzenia aplikacji synchronizujące pliki z urządzeniem mobiln Elemental 2 2363 18.07.2018 12:05
Ostatni post: Ajgor
  Pomysł napisania programu ROM FireBytes 3 9221 28.06.2018 16:56
Ostatni post: FireBytes
  [VBA] Tworzenie nowego arkusza z danymi z TextBox'a Pioro 4 9527 19.06.2018 23:24
Ostatni post: broda99
  Potwierdzenie na maila po wysłaniu pliku coci 0 8694 13.06.2018 20:37
Ostatni post: coci
  Pieczętowanie Archiwum Jar - Po co? wanhelsing 3 9296 19.05.2018 20:55
Ostatni post: koneton
  Wyszukiwarka w spawnerze nie reaguje na polskie znaki kazik666 0 9087 16.05.2018 12:04
Ostatni post: kazik666
  BASH symulator silnika dawswi1 3 9565 13.05.2018 10:43
Ostatni post: Szachista
  Autohotkey automatyczny zapis TheProgson 0 9170 07.05.2018 21:27
Ostatni post: TheProgson
  VBA Pobieranie wybranych plików z danymi julietta03 1 9428 04.05.2018 08:25
Ostatni post: broda99
  [VBA] Przenoszenie danych między formularzami Pioro 4 9838 23.04.2018 11:48
Ostatni post: broda99