Witamy na forum PC Format Zapraszamy do REJESTRACJI


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

zainfekowany bios ? monitor wyświetla brak sygnału

#1
Ściana  zainfekowany bios ? monitor wyświetla brak sygnału
Witajcie
tak jak w temacie ale poklei

ściągałem jakąś apke z neta szybko szybko nie sprawdziłem adresu z strony z której ściągałem apkę i stało się apke zainstalowałem...

chwilę później monitor stracił sygnał (wyświetlał napis - brak sygnału) słyszałem że dysk ostrio czyta więc długo nie myśląc wcisnąłem reset na kompie i odłączyłem wtyczkę internetu

dysk przestał czytać i na tym koniec nie ładował się system (bios się nie wyświetlał), wyłączyłem go i odłączyłem zasilanie po chwili podłączyłem zasilanie i spróbowałem ponownie  lecz to samo po włączeniu odpalały się wiatraki słychać dyski ze startują coś tam zaczytują przez 1sec. i na tym koniec

po kilku resetach udało się pomimo tego ze ekranu biosu nie było widać ani tego jak Windows startuje dopiero ekran startowy windows 7 po czym pokazał się pulpit

zaraz po odpaleniu pokazał się komunikat żeby przyznać uprawnienia do modyfikacji ustawień systemowych dla aplikacji (nazwy aplikacji niestety nie pamietamKwaśny)  kliknąłem nie, kolejna aplikacja prosiła o uprawnienia aplikacja o nazwie "1.exe" kliknąłem nie i 3cia aplikacja o nazwie 2.exe również kliknąłem nie

pojawiło się okienko windows update i próbował pobierać aktualizacje  ale nie było to okienko microsoftu aktualizacja stała na 6%

wcisnąłem alt+ctrl+del > menadżer zadań > procesy
aplikację która pobierała aktualizację zamknąłem w procesach zobaczyłem 4 procesy o 4 lub 5 cyfrowej nazwie z rozszerzeniem .tmp (rozszerzenia nie jestem na 100% pewien) zamknąłem je i dysk przestał czytać
miedzy czasie puściłem jakiegoś tam antywirusa

w msconfig > uruchamianie pojawiła się 1 nowa aplikacja (której nazwy równie nie pamiętam bo był to ciąg znaków typu rflxfrs.exe) producent owej podejrzanej aplikacji to R^ oczywiście po odznaczeniu aplikacji i kliknięciu zastosuj apka ponownie się zaznaczała odszukałem ją na dysku i próbowałem usunąć "aplikacja nie może być usunięta gdyż jest używana przez explorer" w procesach zamknąłem explorer wtedy plik pozwolił się usunąć z dysku


przy czym antywirus skończył skan oczywiście tylko YTdownloader znalazł ale na wszelki wypadek kliknąłem usuń i ok po tym antywirus ponownie uruchomił komputer

komputer znów miał porblemy z wystartowaniem windowsa ale po 2 próbach znów usłyszałem jak dyski ostro czytają wyłączyłem komputer żeby odłączyć 2 z 3 dysków zostawiłem tylko systemowy zeby wirus nie spustoszył mi dysków i na tym praktycznie koniec...

windows nie startujeKwaśny słychać ze dysk startuje wentylatory startują dysk kilka mrugnnięć diody HDD i koniec martwa cisza ekran biosu nie startuje nic się nie dzieje na monitorze przez cały czas BRAK SYGNAŁU

podłączyłem ponownie odłączone dyski żeby upewnić się że przypadkiem dysk startowy się nie zmienił ale to nie pomogło

bateryjki w płycie nie mam więc nie wyjąłem ale mam zworkę CLEAR_CMOS przełożyłem ją zresetowałem ale niestety i reset biosu nie pomógł

ile razy bym nie uruchamiał kilka mignięć led HDD i dalej nic stoi w miejscu
kiedy kliknę reset i klikam DEL słychać pikniecie głośniczka tak jak by wchodził do biosu ale cały czas na monitorze brak sygnału tak jak by bios normalnie pracował ale go nie wyświetla

karta graficzna zainfekowana ? raczej nie bo chwilę wczesniej też biosa nie wyswietlał ale windows jak wystartował obraz był,  tak jak by obraz nie działał tylko w biosie
domyślam się już że bez ingerencji w sprzęt sie nie obejdzie tylko czy przyczyn mam szukać w płycie głównej (w biosie) czy w karcie graficznej ?

ktoś słyszał o takim wirusie ??

CIH czarnobyl to nie bedzie bo on nie działa na windows 7

bardzo proszę o pomoc

konfiguracja:
procesor: intel i5
płyta: asrock z77 PRO3 https://www.asrock.com/mb/Intel/Z77%20Pr...cification
bios: 64Mb AMI UEFI Legal BIOS with GUI support
karta graficzna: nVidia GTX 660Ti
ram: corsair 16GB
 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
#2
RE: zainfekowany bios ? monitor wyświetla brak sygnału
"Jakąś apkę",Jakieś okno...
Daj logi z https://forum.pcformat.pl/WAZNE-Jak-zalo...ec-WAZNE-t
[Obrazek: userbarpcf.gif]
 System operacyjny: windows_ten Przeglądarka: firefox
Programy: Polecane / Nowe / Inne




Podobne wątki (zainfekowany bios ? monitor wyświetla brak sygnału)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Adres WWW sam się zmienia i strona nie wyświetla się sewerynn 2 2820 02.07.2019, 21:57
Ostatni post: Officer Crabtree
  Blue screen, komputer mocno zainfekowany adek1243 1 4714 05.04.2017, 11:07
Ostatni post: morderca
  komputer mocno zainfekowany wolno działa. nonex 17 9606 29.03.2017, 16:27
Ostatni post: morderca

Skocz do:


Wybrane wątki (zainfekowany bios ? monitor wyświetla brak sygnału)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  System nie wyłącza się po kliknięciu "zamknij" niceassshe 3 5046 28.01.2018 20:56
Ostatni post: broda99
  Proces bez nazwy zużywa dużo pamięci Xayliii 1 5210 28.01.2018 08:13
Ostatni post: broda99
  Problem z komputerem/ping od dziś soba7 1 4710 26.01.2018 16:50
Ostatni post: Michu_PL
  windows 10 nie otwiera plików exe lewus23 2 6143 22.01.2018 00:52
Ostatni post: broda99
  Wirus na facebooku wysyla wiadomosci Pawes97 1 4674 19.01.2018 18:51
Ostatni post: kamel16
  Samoczynne zapychanie się partycji systemowej Nedved942 4 4822 18.01.2018 16:02
Ostatni post: ~Anonim
  COM Surrogate (dllhost) Egzoo 8 5434 14.01.2018 17:31
Ostatni post: Egzoo
  Co jakiś czas włącza mi się 1 i ta sama strona. geeseene 6 4801 13.01.2018 21:33
Ostatni post: broda99
  12kotov.ru uruchamia się przy starcie kompa talares 3 1028 10.01.2018 12:35
Ostatni post: morderca
  usuwanie wirusów [wydzielone] DAWID L 16 9270 09.01.2018 20:33
Ostatni post: DAWID L
  Reklamy pomimo AdBlock Globart 4 4749 09.01.2018 00:24
Ostatni post: Globart
  PUP.Optional.Legacy robert1983 7 7786 08.01.2018 13:25
Ostatni post: broda99
  One more step - jak się pozbyć sadef 14 9296 06.01.2018 00:29
Ostatni post: sadef
  Proszę o odczytanie pliku OTL.exe - najprawdopodobniej mail.ru dkw 13 8596 02.01.2018 23:41
Ostatni post: broda99
  Proszę o sprawdzenie loga z OLT - przeglądarka sama się otwiera berger007 3 4597 02.01.2018 05:36
Ostatni post: broda99