Witamy na forum PC Format Zapraszamy do REJESTRACJI


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

JTable i usunięcie wpisu przyciskiem w tej tabeli [JAVA]

#1
JTable i usunięcie wpisu przyciskiem w tej tabeli [JAVA]
Piszę program, który będzie zarządzał zbiorem książek. Ostatnio mam problemy nad implementacją poprawnego kasowania wpisów (kasowania row w tabeli). Do tabeli dodałem kolumnę z przyciskami JButton i po wciśnięciu tego przycisku z założenia powinien skasować się dany wiersz. Przy próbie skasowania ostatniego wpisu, program się wysypuje wypisując to. Dodam, że gdy usuwam wpis nie ostatni, tylko któryś z kolei to wszystko jest w porządku.

Zamieszczam kod programu który powinien wyjaśnić w jaki sposób się to odbywa:
1. główny kod
2. button renderer
3. button editor

W kodzie można jeszcze zauważyć JMenuItem, który wyświetla okno dialogowe usuwające wiersz podany w oknie. Jako rozwiązanie mało praktyczne, które dodałem tak na szybko, chciałem je zastąpić tym właśnie przyciskiem.

Od razu zaznaczam, że kod główny napisałem sam z książką. ButtonRenderer oraz ButtonEditor to jednak skopiowane przykłady i tylko odpowiednio zmodyfikowane na potrzeby tego programu. Przykład z których one są, pokazywał jak wstawić button do tabeli ale nic poza tym...
Szukałem trochę na google odnośnie tego jak poprawnie wstawić przycisk itd., ale nie było nic o tym, żeby przycisk ten usuwał własny wiersz w którym się znajduje. Domyślam się, że pewnie w tym tkwi problem.

Dla podglądu dodaję screen jak aplikacja wygląda: [Obrazek: 1b9b5f7755203.png]
 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
#2
RE: JTable i usunięcie wpisu przyciskiem w tej tabeli [JAVA]
Brakuje mi tu jeszcze klasy LibraryTableModel. Błąd jest w skopiowanym kodzie (tableModel.ButtonEditor.fireEditingStopped), więc podejrzewam, że zmodyfikowałeś coś nie tak jak należy.
 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
#3
RE: JTable i usunięcie wpisu przyciskiem w tej tabeli [JAVA]
Dzięki za odpowiedź  ;) ale nie będę się już nad tym rozwodził bo nie mam na to czasu. Przerobiłem interfejs wg. takiej koncepcji: https://www.youtube.com/watch?v=Myhn_m-Bzgc

Temat do zamknięcia.
 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
Programy: Polecane / Nowe / Inne




Podobne wątki (JTable i usunięcie wpisu przyciskiem w tej tabeli [JAVA])
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  [Java] ConflictingBeanDefinitionException - dwie klasy o tej samej nazwie Mordrak 4 9763 12.10.2016, 21:24
Ostatni post: Mordrak
  [Java] sortowanie/usunięcie wpisu z samemu zrobionej listy jednokierunkowej off-line 3 2424 28.08.2016, 11:32
Ostatni post: sh0cker
  JTable - domyślny wygląd zaznaczenia w klasie rozszerzającej DefaultTableCellRenderer jurek2 0 9389 16.02.2016, 00:15
Ostatni post: jurek2

Skocz do: