Witamy na forum PC Format Zapraszamy do REJESTRACJI


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Jaki kod w visual basicu 2010 express?

#1
Jaki kod w visual basicu 2010 express?
Jaki poprawny kod pod textbox1 i textbox2 i button login.I chodzi żeby można było obojętnie co wpisać w login i żeby hasło było ukryte pod gwiazdkami i też obojętnie co wpiszę pojawił się komunikat messagebox.show że zalogowano pomyślnie.Taki jest mój kod:


Kod:
Public Class Form1

   Private Sub Button1_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles Button1.Click
       If TextBox1.Text = "" And TextBox2.Text = "" Then
           MessageBox.Show("Zalogowano pomyślnie")
       End If
   End Sub

End Class
 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
#2
RE: Jaki kod w visual basicu 2010 express?
1. Żeby w okienku hasła znaki były ukryte pod gwiazdkami, musisz w properties textbox2 znaleźć parametr "PasswordChar" i wpisać tam gwiazdkę.

2. Żeby wyświetliło się okienko o poprawności zalogowania, wpisz to mniej więcej tak:

Kod:
Public Class Form1
    Private Sub Button1_Click(sender As Object, e As EventArgs) Handles Button1.Click
        If TextBox1.Text.Equals("login") And TextBox2.Text.Equals("haslo") Then

            MessageBox.Show("Logowanie OK")
        Else
            MessageBox.Show("Błąd logowania")
        End If
    End Sub
End Class

Oczywiście osobna sprawą jest przechowywanie loginu i hasła. Możesz zostawić je na stałe w tekście (jeśli piszesz coś dla siebie), a możesz je przechowywać na przykład w rejestrze, i dać użytkownikowi mozliwość ich zmiany, przypomnienia itp.
Pozdrawiam.
Ajgor
 System operacyjny: windows_ten Przeglądarka: chrome
#3
RE: Jaki kod w visual basicu 2010 express?
A czy mogę pisać do ciebie na pw w sprawie programowania vb 2010 express .
 System operacyjny: windows_ten Przeglądarka: firefox
#4
RE: Jaki kod w visual basicu 2010 express?
Ja nie programuję w VB Wesoły Wolę C#.
Po za tym od tego jest forum.
Pozdrawiam.
Ajgor
 System operacyjny: windows_ten Przeglądarka: chrome
#5
RE: Jaki kod w visual basicu 2010 express?
Ja się uczę programować w visual basic a później c#.
 System operacyjny: android Przeglądarka: safari
#6
RE: Jaki kod w visual basicu 2010 express?
A dlaczego tak i po co? Oba robią dokładnie to samo, w tym samym środowisku, ale składniowo są całkowicie inne. Lepiej nauczyć się jednego, ale bardzo dobrze, niż oba po trochę. Dodam, że ucząc się któregoś z tych języków, warto równolegle uczyć się SQL, LINQ, XML, XAML...
Mnie osobiście o wiele bardziej się podoba C#.
Pozdrawiam.
Ajgor
 System operacyjny: windows_ten Przeglądarka: chrome
Programy: Polecane / Nowe / Inne




Podobne wątki (Jaki kod w visual basicu 2010 express?)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Visual Studio Code- zmiana folderu rozszerzeń Physicist 4 17453 05.04.2020, 15:46
Ostatni post: Physicist
  Transfer plików via FTP Visual Basic FireBytes 3 8236 15.08.2019, 07:41
Ostatni post: Szachista
  Visual Basic Excel l.całkowitą przedstawić w postaci szesnastkowej fugaz 4 18518 18.06.2019, 21:36
Ostatni post: fugaz

Skocz do: