Witamy na forum PC Format Zapraszamy do REJESTRACJI


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Milionerzy 3rd - gra komputerowa w Visual Basic

#41
RE: Milionerzy 3rd - gra komputerowa w Visual Basic
Milionerzy o.Online

Mam już nawet nazwę Wesoły
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: opera
#42
RE: Milionerzy 3rd - gra komputerowa w Visual Basic
(27.04.2010, 11:11)gmp napisał(a): Milionerzy o.Online

Mam już nawet nazwę Wesoły

Hehe


Pracuję już nad wersją z kołem zamiana pytania - ale kurcze blaszka nei mogę znaleźć obrazka z tym kołem O.o
Już mam wersję z kołem zamiana pytania zrobioną, lecz nie wypuszczę jej do internetu, dopóki nie znajdę obrazka koła zamiana pytania.
Czy ktoś by mógł mi pomóc w szukaniu?
 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: ie8
#43
RE: Milionerzy 3rd - gra komputerowa w Visual Basic
Pobrałem i potestowałem z ciekawości, ponieważ kiedyś też pisałem coś podobnego.
Miałem problemy z uruchomieniem, ponieważ program odwołuje się do bibliotek systemowych i robi to z jakimiś błędami, nie wiem dokładnie czy to wina programu czy może coś w moim systemie. Jak będę miał czas to może to dokładniej sprawdzę.
Wydaje mi się że program trochę się "krzaczy" przy swoich akcjach (np losowanie pytania, wyświetlanie pytania). W jaki sposób generujesz opóźnienia?
I chyba są jeszcze jakieś problemy z losowaniem pytań. Mógłbyś napisać w jaki sposób to robisz? Za pomocą zwykłej funkcji random()? Czy opracowałeś jakiś inny system.
pod tym linkiem: http://www.diem.cba.pl/index.php?option=...;Itemid=37
jest moja gra w podobnym klimacie, jeśli by Cię to interesowało mogę napisać w jaki sposób losowałem pytania u siebie, żeby tak często się nie powtarzały. (Niestety gra pisana była dość dawno i prawidłowo działa tylko pod XP, w nowszych windach mogą być problemy z wyświetlaniem obiektów na ekranie)
 System operacyjny: windows_vista Przeglądarka: firefox
#44
RE: Milionerzy 3rd - gra komputerowa w Visual Basic
(27.04.2010, 15:39)~Anonim napisał(a): Pobrałem i potestowałem z ciekawości, ponieważ kiedyś też pisałem coś podobnego.
Miałem problemy z uruchomieniem, ponieważ program odwołuje się do bibliotek systemowych i robi to z jakimiś błędami, nie wiem dokładnie czy to wina programu czy może coś w moim systemie. Jak będę miał czas to może to dokładniej sprawdzę.
Wydaje mi się że program trochę się "krzaczy" przy swoich akcjach (np losowanie pytania, wyświetlanie pytania). W jaki sposób generujesz opóźnienia?
I chyba są jeszcze jakieś problemy z losowaniem pytań. Mógłbyś napisać w jaki sposób to robisz? Za pomocą zwykłej funkcji random()? Czy opracowałeś jakiś inny system.
pod tym linkiem: http://www.diem.cba.pl/index.php?option=...;Itemid=37
jest moja gra w podobnym klimacie, jeśli by Cię to interesowało mogę napisać w jaki sposób losowałem pytania u siebie, żeby tak często się nie powtarzały. (Niestety gra pisana była dość dawno i prawidłowo działa tylko pod XP, w nowszych windach mogą być problemy z wyświetlaniem obiektów na ekranie)

Opóźnienia generuję za pomocą Timer-a
Losuję pytania za pomoca zwykłej funkcji Random
Hmm, wiesz, możesz mi napisać jak losowałeś pytania na PW - każda pomoc się przyda Wesoły


"Miałem problemy z uruchomieniem, ponieważ program odwołuje się do bibliotek systemowych i robi to z jakimiś błędami, nie wiem dokładnie czy to wina programu czy może coś w moim systemie. Jak będę miał czas to może to dokładniej sprawdzę."
A dokładniej? Jaki błąd się pojawia. I jaki masz system? Bo na XP i 7 na moich komputeracj nie ma problemu a na Viście wyrzuca kompunikat co każde odtworzenie muzyki (nie mam w tej chwili dostępu do komap z Vistą)

Pobrałem twój programik - działa bez problemu na windows 7 Wesoły - i dość ciekawy jest, ale chyba z milionerami poza pytaniami wiele wspólnego nie ma Język
 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: ie8
#45
RE: Milionerzy 3rd - gra komputerowa w Visual Basic
Mam Vistacza błędy to:
Cytat:Zły obraz: Program C:\Windows\system32\libavcodec.dll nie jest przeznaczony do uruchamiania w systemie Windows

Zły obraz: Program C:\Windows\system32\libmplayer.dll nie jest przeznaczony do uruchamiania w systemie Windows

A jeśli chodzi o losowanie pytań to robiłem to tylko co jakiś czas gdy lista pytań się kończyła, dokładniej chodzi o coś w stylu tasowania tablicy, dzięki temu nie trzeba losować pytania za każdym razem.

Dokładniej na kodzie:
Kod:
// deklarujemy sobie strukturke
struct SPytanie {
   char Pytanie[300];
   char OA[32];
   char OB[32];
   char OC[32];
   char OD[32];
   unsigned short int Poprawna;
};

struct SPytanie Dane[512];

//i do pomocy coś w rodzaju "przechowalni"

struct SPytanie PP_Dane[1];

//teraz funkcja tasująca

void TasujPytania() { //tasuje putania i zapisuje
  int Pierwsza=0;
  int Druga=0;
   for (unsigned int i=0; i<300; ++i) {
     Pierwsza=(rand()%IloscPytanWPliku);
     Druga=(rand()%IloscPytanWPliku);
     /*blokada*/if (Pierwsza==Druga) {--i; continue;}
   //kopiowanie do przechowalni
     strcpy(PP_Dane[0].Pytanie, Dane[Pierwsza].Pytanie);
     strcpy(PP_Dane[0].OA, Dane[Pierwsza].OA);
     strcpy(PP_Dane[0].OB, Dane[Pierwsza].OB);
     strcpy(PP_Dane[0].OC, Dane[Pierwsza].OC);
     strcpy(PP_Dane[0].OD, Dane[Pierwsza].OD);
     PP_Dane[0].PP_Poprawna=Dane[Pierwsza].Poprawna;
   //kopiowanie na pierwszą
     strcpy(Dane[Pierwsza].Pytanie, Dane[Druga].Pytanie);
     strcpy(Dane[Pierwsza].OA, Dane[Druga].OA);
     strcpy(Dane[Pierwsza].OB, Dane[Druga].OB);
     strcpy(Dane[Pierwsza].OC, Dane[Druga].OC);
     strcpy(Dane[Pierwsza].OD, Dane[Druga].OD);
     Dane[Pierwsza].Poprawna=Dane[Druga].Poprawna;
   //kopiowanie na drugą
     strcpy(Dane[Druga].Pytanie, PP_Dane[0].Pytanie);
     strcpy(Dane[Druga].OA, PP_Dane[0].OA);
     strcpy(Dane[Druga].OB, PP_Dane[0].OB);
     strcpy(Dane[Druga].OC, PP_Dane[0].OC);
     strcpy(Dane[Druga].OD, PP_Dane[0].OD);
     Dane[Druga].Poprawna=PP_Dane[0].Poprawna;
   }
}
//i taką potasowaną strukturkę możesz sobie zapisywać do pliku
Dzięki temu nie losujesz pytań za każdym razem tylko lecisz sobie z listy, jeśli lista się skończy tasujesz ją ponownie i zapisujesz i lecisz od początku. Dodatkowo możesz zapamiętywać w pliku ostatnio zadane pytanie i po ponownym uruchomieniu gry zaczynasz od tego na którym ostatnio gra się zakończyła. Mam nadzieję że to zrozumiale napisałem w razie jakichkolwiek nieścisłości mogę doprecyzowaćOczko
 System operacyjny: windows_vista Przeglądarka: firefox
#46
RE: Milionerzy 3rd - gra komputerowa w Visual Basic
(27.04.2010, 16:06)~Anonim napisał(a): Mam Vistacza błędy to:
Cytat:Zły obraz: Program C:\Windows\system32\libavcodec.dll nie jest przeznaczony do uruchamiania w systemie Windows

Zły obraz: Program C:\Windows\system32\libmplayer.dll nie jest przeznaczony do uruchamiania w systemie Windows

A jeśli chodzi o losowanie pytań to robiłem to tylko co jakiś czas gdy lista pytań się kończyła, dokładniej chodzi o coś w stylu tasowania tablicy, dzięki temu nie trzeba losować pytania za każdym razem.

Dokładniej na kodzie:
Kod:
// deklarujemy sobie strukturke
struct SPytanie {
   char Pytanie[300];
   char OA[32];
   char OB[32];
   char OC[32];
   char OD[32];
   unsigned short int Poprawna;
};

struct SPytanie Dane[512];

//i do pomocy coś w rodzaju "przechowalni"

struct SPytanie PP_Dane[1];

//teraz funkcja tasująca

void TasujPytania() { //tasuje putania i zapisuje
  int Pierwsza=0;
  int Druga=0;
   for (unsigned int i=0; i<300; ++i) {
     Pierwsza=(rand()%IloscPytanWPliku);
     Druga=(rand()%IloscPytanWPliku);
     /*blokada*/if (Pierwsza==Druga) {--i; continue;}
   //kopiowanie do przechowalni
     strcpy(PP_Dane[0].Pytanie, Dane[Pierwsza].Pytanie);
     strcpy(PP_Dane[0].OA, Dane[Pierwsza].OA);
     strcpy(PP_Dane[0].OB, Dane[Pierwsza].OB);
     strcpy(PP_Dane[0].OC, Dane[Pierwsza].OC);
     strcpy(PP_Dane[0].OD, Dane[Pierwsza].OD);
     PP_Dane[0].PP_Poprawna=Dane[Pierwsza].Poprawna;
   //kopiowanie na pierwszą
     strcpy(Dane[Pierwsza].Pytanie, Dane[Druga].Pytanie);
     strcpy(Dane[Pierwsza].OA, Dane[Druga].OA);
     strcpy(Dane[Pierwsza].OB, Dane[Druga].OB);
     strcpy(Dane[Pierwsza].OC, Dane[Druga].OC);
     strcpy(Dane[Pierwsza].OD, Dane[Druga].OD);
     Dane[Pierwsza].Poprawna=Dane[Druga].Poprawna;
   //kopiowanie na drugą
     strcpy(Dane[Druga].Pytanie, PP_Dane[0].Pytanie);
     strcpy(Dane[Druga].OA, PP_Dane[0].OA);
     strcpy(Dane[Druga].OB, PP_Dane[0].OB);
     strcpy(Dane[Druga].OC, PP_Dane[0].OC);
     strcpy(Dane[Druga].OD, PP_Dane[0].OD);
     Dane[Druga].Poprawna=PP_Dane[0].Poprawna;
   }
}
//i taką potasowaną strukturkę możesz sobie zapisywać do pliku
Dzięki temu nie losujesz pytań za każdym razem tylko lecisz sobie z listy, jeśli lista się skończy tasujesz ją ponownie i zapisujesz i lecisz od początku. Dodatkowo możesz zapamiętywać w pliku ostatnio zadane pytanie i po ponownym uruchomieniu gry zaczynasz od tego na którym ostatnio gra się zakończyła. Mam nadzieję że to zrozumiale napisałem w razie jakichkolwiek nieścisłości mogę doprecyzowaćOczko

Ja dopiero od niedawna programuje - ten kod jest w Visual Basic?
Bo to dla mnie czarna magia Język

Jeśli chodzi o błąd: Też miałem chyba z wyrażeniem: zły obraz ale był kod błędu podany. I jeszcze jakiś zrzut do pamięci ;] - a jaki masz .net framework. I czy to ci tylko podczas tego filmiku intro czy przed każdą muzyką pokazuje?
 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: ie8
#47
RE: Milionerzy 3rd - gra komputerowa w Visual Basic
.net framework chyba mam najnowszy, dzieje się to tylko przy filmiku.

Kod jest pisany w C++ (a dokładniej taka mieszanka C i C++), to jest dość uniwersalny język i chyba VB powinien być do niego trochę podobny, ale nie jestem pewien bo nigdy go się nie uczyłem. Ogólnie chciałem na kodzie przedstawić zasadę tasowania.
Chodzi o to że masz listę pytań i wczytujesz z niej pytania po kolei a gdy się skończy tasujesz ją i od nowa. Jeszcze trochę się pouczysz i zapiszesz to w VBOczko
W sposób opisany przeze mnie nie wywołujesz losowania pytań za każdym razem dzięki czemu program działa szybciej.
 System operacyjny: windows_vista Przeglądarka: firefox
#48
RE: Milionerzy 3rd - gra komputerowa w Visual Basic
(27.04.2010, 16:22)~Anonim napisał(a): .net framework chyba mam najnowszy, dzieje się to tylko przy filmiku.

Kod jest pisany w C++ (a dokładniej taka mieszanka C i C++), to jest dość uniwersalny język i chyba VB powinien być do niego trochę podobny, ale nie jestem pewien bo nigdy go się nie uczyłem. Ogólnie chciałem na kodzie przedstawić zasadę tasowania.
Chodzi o to że masz listę pytań i wczytujesz z niej pytania po kolei a gdy się skończy tasujesz ją i od nowa. Jeszcze trochę się pouczysz i zapiszesz to w VBOczko
W sposób opisany przeze mnie nie wywołujesz losowania pytań za każdym razem dzięki czemu program działa szybciej.


Filmik: W takim razie chyba muszę poprawić kodek filmika Wesoły
Funkcja random w VB działa bardzo szybko - kiedyś specjalnie napisałem program, do obliczania wydajności random od 1 do 10000 i na moim sprzęcie było to około 100 na sekundę Język








Bardzo bym prosił o pomoc w szukaniu loga koła ratunkowego "zamiana pytania".
 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: ie8
#49
RE: Milionerzy 3rd - gra komputerowa w Visual Basic
Witam.
Skończyłem właśnie robić kolejną wersję gry, tym razem już z dwoma trybami gry: Klasycznym i z kołem: zamiana pytania. Niestety, nigdzie nie znalazłem obrazka koła ratunkowego zamiana pytania więc poprostu: Dałem koło z napisem: "Zamiana pytania" Szczerbol

Program można pobrać linkiem poniżej, jednak jeżeli już masz starszą wersję gry, proszę o skorzystanie z funkcji Aktualizuj w menu głównym gry, poto aby sprawdzićczy nie ma błędów w mechaniźmie aktualizacji.
http://milionerzy.boo.pl/MILIONERZY_V_0.19_BETA.zip
Rozmiar: 21 MB
Licencja: Freeware
Wymagania: Windows XP, Windows Vista lub Windows 7; .net framework w wersji minimum 2.0; rozdzielczość minimum 800x600 przy 8 bitowej palecie kolorów; zalecane głośniki Wesoły

Zmiany:
- Poprawiony problem szarych pól odpowiedzi po wykorzystaniu koła pół na pół
- Drobne poprawki kosmetyczne
- Drobne poprawki trybu MultiPlayer
- 2 tryby gry pojedyńczej ^ Opisane wyżej Wesoły
- Zoptymalizowanie kodu
- Drobne dodatki które służą tylko mnie (np. komenda w działającym programie na wywołanie sprawdzenia, czy pytania i odpowiedzi nie są za długie)

Screeny:
http://nkpapplication.republika.pl/milio...URES/1.jpg
http://nkpapplication.republika.pl/milio...URES/2.jpg
http://nkpapplication.republika.pl/milio...URES/3.jpg
http://nkpapplication.republika.pl/milio...URES/4.jpg
http://nkpapplication.republika.pl/milio...URES/5.jpg
http://nkpapplication.republika.pl/milio...URES/6.jpg
http://nkpapplication.republika.pl/milio...URES/7.jpg
http://nkpapplication.republika.pl/milio...URES/8.jpg
http://nkpapplication.republika.pl/milio...URES/9.jpg
http://nkpapplication.republika.pl/milio...RES/10.jpg

Proszęo komentarze Wesoły

Problem z MasterServerem został zażegnany.
 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: ie7
#50
RE: Milionerzy 3rd - gra komputerowa w Visual Basic
Zauważyłem taki błąd, że po wzięciu najpierw koła 50/50, a później publiczność, to część publiczności głosuje na odpowiedzi, które odpadły w 50/50.
 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
Programy: Polecane / Nowe / Inne



Użytkownicy forum szukali:
milionerzy gramilionerzy onlinemilionerzymilionerek gra pcmilionerzy chomikujmilionerzy 3rdmilionerzy 2milionerzy 3rd visual basicmilionerzy 3rd gra komputerowagry milionerzy

Podobne wątki (Milionerzy 3rd - gra komputerowa w Visual Basic)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  moja gra komputerowa rolor2013 3 4559 27.12.2013, 17:20
Ostatni post: rolor2013
  [GRA] "Memory: Gra dla dzieci" - na pewno nie tylko dla dzieci :) Gimer 5 3119 17.11.2013, 18:40
Ostatni post: Gimer
  Pierwsza gra - Milionerzy napisana c++ adi2131 19 14362 18.11.2011, 22:28
Ostatni post: bingo009

Skocz do:


Wybrane wątki (Milionerzy 3rd - gra komputerowa w Visual Basic)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  [Android] HandyMap - Aplikacja do personalizacji mapy Dox 0 3859 12.07.2018 16:52
Ostatni post: Dox
  [Python] Snake na Raspberry Pi - Minecraft Dox 2 4427 26.04.2018 12:04
Ostatni post: Dox
  [Android] Kalkulator adresacji IP Dox 2 4783 31.03.2018 19:29
Ostatni post: Dox
  Bartek poszukuje pozycjonera do współpracy Bartekr90 0 4509 31.03.2018 10:28
Ostatni post: Bartekr90
  Prosze o ocene programu FireBytes 0 4710 16.03.2018 15:59
Ostatni post: FireBytes
  [Android] Leap Master Sino4 0 4778 17.02.2018 14:35
Ostatni post: Sino4
  [C++] Małe, niezbyt profesjonalne programiki Grzesiek11 0 4933 01.02.2018 16:08
Ostatni post: Grzesiek11
  VM Handbook - aplikacja do pobierania systemów i nie tylko! ~Anonim 0 6234 23.08.2017 18:13
Ostatni post: ~Anonim
  Odległe światy nebeu 5 7871 03.08.2017 19:15
Ostatni post: nebeu
  Porady dla początkującego na YouTube MorsTriceps 3 6748 05.07.2017 14:52
Ostatni post: demik
  [Android] Crushsteroid Sino4 0 6944 24.02.2017 18:23
Ostatni post: Sino4
  Własny plik BATCH youuw 8 13461 26.01.2017 14:17
Ostatni post: Whelly.pl
  [Android] The Fastest Food Sino4 0 7519 25.12.2016 16:30
Ostatni post: Sino4
  [Android] Across The Lands Sino4 0 8955 29.04.2016 18:24
Ostatni post: Sino4
  [Allegro] Avoid CTRL85 1 8764 21.04.2016 21:38
Ostatni post: CTRL85