Witamy na forum PC Format Zapraszamy do REJESTRACJI


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Nieprawidłowy format ciągu wejściowego.

#1
Nieprawidłowy format ciągu wejściowego.
Witam, używam pewnego programu liczącego, w którym wpisując pewne parametry pojawia się błąd, w którym jest napisane ''nieprawidłowy format ciągu wejściowego''. Czy da się to jakoś naprawić? Nie mam pojęcia o programowaniu. Czy ktoś może rozwiązać ten problem? Pozdrawiam serdecznie.
 System operacyjny: windows_ten Przeglądarka: chrome
#2
RE: Nieprawidłowy format ciągu wejściowego.
Nie da rady.

Jedyne co możesz robić to sprawdź poprawność danych wejściowych. Popatrz na takie rzeczy jak nawiasy, kropki, przecinki. Jeśli w danych wejściowych występują znaki specjalne lub znaki polskie to upewnij się ze program je akceptuje.

Jeśli uważasz że dane są poprawne to skontaktuj się z autorem programu.
"Każdego specjalistę da się zastąpić skończoną liczbą stażystów"
 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
#3
RE: Nieprawidłowy format ciągu wejściowego.
Witam ponownie, autor programu już nie istnieję.
Uważam, że problem leży głęboko w programie, ja o programowaniu niestety nie mam pojęcia. Wrzucam skrina, na którym widać dany problem, może ktoś się temu przyjrzy. Pozdrawiam.
 System operacyjny: windows_ten Przeglądarka: chrome
#4
RE: Nieprawidłowy format ciągu wejściowego.
Bez kodu źródłowego programu ja też nic nie wiem ale wątpię żeby był to błąd programu. Mowa tu o bardzo małych liczbach naturalnych, co oznacza że nie powinny występować problemy ze względu na wielkość liczby. Nawet najmniejsze typy danych, takie jak char i int8 są tu wystarczające.

Prawdopodobnie chodzi tu o jakieś warunki "biznesowe" a programista niechlujnie dodał komunikat. Może chodzi tu o to, że nie można na jednym kuponie skreślić ponad 14 zakładów czy coś takiego i programista dodał instrukcję warunkową powodującą I/O Exception, a I/O Exception jest obsługiwane w bloku try-catch i wyświetlany jest MessageBox o nieprawidłowym ciągu wejściowym.
"Każdego specjalistę da się zastąpić skończoną liczbą stażystów"
 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
#5
RE: Nieprawidłowy format ciągu wejściowego.
A może to być wina programu Framework, który jest wymagany przy instalacji? Te parametry, które widać na skrinie należą do gry MultiMulti, w przypadku Lotto6/49 można wpisywać dowolną liczbę i błędu nie ma, tylko w MM pojawia się ten błąd. Smutek
 System operacyjny: windows_ten Przeglądarka: chrome
#6
RE: Nieprawidłowy format ciągu wejściowego.
Nie sądzę żeby było to możliwe. Platforma .NET Frewamwork jest wstecznie kompatybilna i nie słyszałem aby można było mieć "niewłaściwy" .NET Freamwork.
"Każdego specjalistę da się zastąpić skończoną liczbą stażystów"
 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
#7
RE: Nieprawidłowy format ciągu wejściowego.
Witam ponownie, znalazłem inny opis tego problemu - próbując wpisać cyfry od 14 do 66 pojawia się błąd, w którym jest napisane... (dodaję skriny).

Tam jest mowa o jakimś pliku o nazwie config, taki plik się znajduję w folderze programu, czy to w nim jest problem? Da się to naprawić? Proszę o pomoc, pozdrawiam.

W pliku config programu jest napisane:


<configuration><runtime><assemblyBinding xmlns="urn:schemas-microsoft-com:asm.v1"></assemblyBinding></runtime></configuration>


Załączone pliki Miniatury
               
 System operacyjny: windows_ten Przeglądarka: chrome
#8
RE: Nieprawidłowy format ciągu wejściowego.
Mowa jest o włączeniu debugera w tym pliku, narzędzia dla programistów posiadających kod źródłowy. Przyczyną wystąpienia wyjątku jest wprowadzenie wartości, która nie była liczbą całkowitą (np. zawierała znaki specjalne, przecinek lub była posta).

Fakt wystąpienia nieobsługiwanego wyjątku oznacza, że program został bardzo niechlujnie napisany. I od razu mówię, bez kodu źródłowego nie istnieje możliwość edycji programu.
"Każdego specjalistę da się zastąpić skończoną liczbą stażystów"
 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
#9
RE: Nieprawidłowy format ciągu wejściowego.
Skąd wziąć kod źródłowy?Kwaśny Ma go tylko twórca programu czy kod jest gdzieś w zainstalowanym programie?
 System operacyjny: windows_ten Przeglądarka: chrome
#10
RE: Nieprawidłowy format ciągu wejściowego.
Ma go tylko twórca programu. Ewentualnie, kod źródłowy mógł zostać udostępniony przez twórcę w postaci repozytorium, o ile była taka jego wola.

Zresztą, tylko programista zrozumie kod programu. A my bierzemy solidną stawkę godzinową.
"Każdego specjalistę da się zastąpić skończoną liczbą stażystów"
 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
Programy: Polecane / Nowe / Inne




Podobne wątki (Nieprawidłowy format ciągu wejściowego.)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
Cry [JS] Sumowanie ciągu liczb Guanabanana 3 15456 05.01.2017, 08:54
Ostatni post: koneton
  Algorytm znajdowania minimum w ciągu - prośba o pomoc majster69 3 10146 18.10.2015, 11:20
Ostatni post: majster69
  python problem z prostym programem liczącym sumę ciągu znaków mati_94_000 4 6890 07.10.2013, 22:41
Ostatni post: mati_94_000

Skocz do: