Witamy na forum PC Format Zapraszamy do REJESTRACJI


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Problem z turbopascalem na poczatku

#1
Problem z turbopascalem na poczatku
Witam dopiero zaczynam programowanie,ale juz na samym poczatku mam problem.Mianowice moj program wyglada tak:

Program dfdgfdg;
Begin
Write "dfdsfgdsgf";
End.
Zaczynam i wzoruje sie na poradniku,ale cos robie nie tak bo gdy w pascalu klikam run to pojawia mi sie blad Error 3: unknow identifier.

Co robie nie tak? Prosze o pomoc i odp.
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
#2
RE: Problem z turbopascalem na poczatku
Hmm może tak:
Kod:
program hello;

begin
  Writeln('Hello world!');
end.
 System operacyjny: windows_vista Przeglądarka: firefox
#3
RE: Problem z turbopascalem na poczatku
(07.10.2009, 20:08)~Anonim napisał(a): Write "dfdsfgdsgf";
Kolega wyżej napisał ci poprawioną wersję.
Twój błąd tkwi w tym że musisz mieć nawias:
Kod:
write('dhdsbfhsdf');
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
#4
RE: Problem z turbopascalem na poczatku
aha a powiecie mi jak w pascalu zrobic ten nawias i to cos u gory co jest zaraz za nawiasem?
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
#5
RE: Problem z turbopascalem na poczatku
to jest tak zwany apostrof... masz go obok entera Język a nawias masz na 9 i 0 Język
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
#6
RE: Problem z turbopascalem na poczatku
a mozecie mi powiedziec jak zapisac i otworzyc utworzony program?
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
#7
RE: Problem z turbopascalem na poczatku
Jeżeli posiadasz Turbo Pascal 7.0 borlanda, to musisz w zakładce compile kliknąć na destination żeby pojawiło się destination - disk, potem robisz make i zapisuje ci się do folderu WORK tam gdzie masz zainstalowany kompilator
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
#8
RE: Problem z turbopascalem na poczatku
A JAK OTWORZYC PROGRAM ZEBY ZOBACZYC CO MI POWSTALO?
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
#9
RE: Problem z turbopascalem na poczatku
W wierszu poleceń.
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
#10
RE: Problem z turbopascalem na poczatku
Musisz go skompilować.
 System operacyjny: windows_vista Przeglądarka: firefox
Programy: Polecane / Nowe / Inne




Podobne wątki (Problem z turbopascalem na poczatku)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  [PASCAL] program-sklep problem z powrotem do poczatku Honda 1 1223 09.01.2010, 18:32
Ostatni post: Szachista

Skocz do:


Wybrane wątki (Problem z turbopascalem na poczatku)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Transfer plików via FTP Visual Basic FireBytes 3 7025 15.08.2019 07:41
Ostatni post: Szachista
  Menu wysuwane z boku patryk67 1 7659 07.08.2019 12:43
Ostatni post: aht
  Visual Basic Excel l.całkowitą przedstawić w postaci szesnastkowej fugaz 4 9561 18.06.2019 21:36
Ostatni post: fugaz
  Nauka do Olimpiady Informatycznej? piotr0905 1 9035 08.06.2019 16:50
Ostatni post: wlisik
Ściana Prosta gra w Builder C++ Kiranek1 1 9023 31.05.2019 15:20
Ostatni post: Szachista
  Menu (Nie widoczne długie opisy) wanhelsing 5 11070 28.04.2019 19:31
Ostatni post: koneton
  Skrypt usuwający pliki sylwiaa1 2 4455 28.04.2019 15:20
Ostatni post: sylwiaa1
  Środowisko do assemblera Physicist 4 10296 21.04.2019 14:04
Ostatni post: Ajgor
  VBA excel dmjs 6 10552 17.04.2019 10:20
Ostatni post: ptrick
  C++ - sens pogłębiania nauki gbr 5 10261 25.03.2019 12:53
Ostatni post: koneton
  Klasa wewnętrzna w C++ Physicist 4 9907 23.03.2019 18:28
Ostatni post: Physicist
  Ruby on Rails - tutoriale luciussulla 0 9006 23.03.2019 16:49
Ostatni post: luciussulla
Big Grin Czy dostane sie technikum informatycznego klaudiusz20046 6 12645 21.03.2019 01:28
Ostatni post: UnableToSee
  [C#] Program do moderacji czatów gier wiktrom12 0 9511 07.03.2019 15:33
Ostatni post: wiktrom12
  Mój pierwszy projekt - Pomoc rafal12999 1 9937 07.02.2019 22:01
Ostatni post: Szachista