Witamy na forum PC Format Zapraszamy do REJESTRACJI


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

[delphi] Problem z ggbot :]

#1
[delphi] Problem z ggbot :]
Witam
znalazłem na necie taki kod
i mam taki problem
napisze do nie go
procedure TForm1.HGGMessage(Sender: TObject; GGNumber: Integer;
MessageContent: String; MessageTime: TDateTime);
begin

memo1.lines.add(IntToStr(GGNumber)+': '+MessageContent);
if (MessageContent = 'a')
then HGG.SendMessage(GGNumber,'bla',[0, '<u>'])
//------
else if (MessageContent = '*****')
then HGG.SendMessage(GGNumber,'*****',[0, '<u>'])
//------
else if (MessageContent = 'ser')
then HGG.SendMessage(GGNumber, Memo2.Text,[0, '<u>'])
//------
else if ((MessageContent = 'pomoc')or(MessageContent = 'Pomoc'))
then HGG.SendMessage(GGNumber, 'Znane komendy na dzien dzisiejszy to: "a", "*****", "ser"',[0, '<u>'])
//------
else HGG.SendMessage(GGNumber,'Sory ale mam takiego slowa w mojej bazie. Wpisz "pomoc" aby dowiedziec sie wiecej',[0, '<u>']);

end;

jesli w pisze a
wyswietla sie wiadomośc jak wpisze ze 3 razy to juz wyswietla sie ory ale mam takiego slowa w mojej bazie. Wpisz "pomoc" aby dowiedzieć sie wiecej
co jest zle w tym ?? proszę o pomoc
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
#2
RE: [delphi] Problem z ggbot :]
Za bardzo się nie znam (jeszcze) na Delphi ale wygląda mi to na funkcję if w której po wpisaniu czegoś (np 'a') wyświetli się coś (np bla). W tym wypadku są to 3 słowa i pomoc. Jeżeli wpisze się słowa którego nie ma to wyświetla ten komunikat :' sory ale.....'.
Żeby móc napisać coś innego to spróbuj dopisać kolejne słowa do tego, czyli te if else....

PS Nie jestem pewien ale chyba tak
Would you save my soul, tonight?
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
#3
RE: [delphi] Problem z ggbot :]
i to samo Krzywy
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
#4
RE: [delphi] Problem z ggbot :]
~Anonim napisał(a):jak wpisze ze 3 razy to juz wyswietla sie  ory ale mam takiego slowa w mojej bazie. Wpisz "pomoc" aby dowiedzieć sie wiecej
co jest zle w tym ?? proszę o pomoc

Gdzie wpisujesz to 3 razy?
1. W jednym polu edit piszesz tak? aaa
2. Czy tez moze powtarzasz cala procedure 3 razy od nowa, tak ze
zawsze wysylasz do funkcji tylko argument 'a'?

Jesli robisz tak jak napisalem w punkcie 1. to nic dziwnego bo przesylasz do funkcji argument 'aaa', a w if'ach nie masz zadnego 'aaa', tylko 'a'.
Jest instrukcja:
Kod:
if (MessageContent = 'a')
, a nie ma instrukcji:
Kod:
if (MessageContent = 'aaa')
W zwiazku z tym dziala ostatni else czyli deska ratunku piszac ci ze system nie zna takiej komendy, bo nie zostala zdefiniowana.
 System operacyjny: windows_2000 Przeglądarka: ie
#5
RE: [delphi] Problem z ggbot :]
pisz na gg
mam numer zalozyny do tego
i pisze tam a daje enter
i znowy pisze a enter i pisze ze błąd komendy
pokazuje się zawartosc else
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
#6
RE: [delphi] Problem z ggbot :]
Spróbuj podejrzeć, co zawiera zmienna MessageContent, może nie to, co myślisz (np. problem jest w jakiejś innej procedurze).
 System operacyjny: linux_ubuntu Przeglądarka: firefox
#7
RE: [delphi] Problem z ggbot :]
Poszukałem trochę na google.pl
i znalażłem

rimRight(MessageContent) = 'a'
i działa Wesoły

Temat to zamknięcia
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
Programy: Polecane / Nowe / Inne




Podobne wątki ([delphi] Problem z ggbot :])
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  [Pascal/Delphi] Sortowanie quicksort oraz scalanie. Chudy2000 3 9078 01.05.2016, 22:34
Ostatni post: Szachista
  [Delphi] 4 krótkie zadania z całkowitych podstaw - prośba o pomoc. thinkpad 2 2685 07.01.2014, 16:43
Ostatni post: Szachista
  Delphi odliczanie (timer) szymon1944 6 6275 11.11.2013, 15:58
Ostatni post: szymon1944

Skocz do:


Wybrane wątki ([delphi] Problem z ggbot :])
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  [JavaScript] Znajdowanie przedziału czasu rafal12999 0 3427 10.12.2019 17:58
Ostatni post: rafal12999
  Przekazywanie wskaźnika przez referencję w Qt Trojan3000 3 15496 10.12.2019 13:16
Ostatni post: Ajgor
  Proszę o pomoc w uzupełnieniu ankiety dt. Zawodu Programisty MaleMonki 0 3893 17.11.2019 12:47
Ostatni post: MaleMonki
  Spring framework – jakie strony polecacie do nauki? olek23 5 9271 15.11.2019 15:57
Ostatni post: Alsenas
  Programowanie windy (problem) w C++ mysza2323 2 8551 06.11.2019 23:04
Ostatni post: mysza2323
  Programy w C ~Anonim 1 8779 22.10.2019 17:48
Ostatni post: Szachista
  Wyświetlanie informacji z bazy danych na stronie www PitPlay 1 9279 16.09.2019 11:18
Ostatni post: Ajgor
  Błąd przy uruchamianiu programu w Java z wiersza poleceń Physicist 3 4720 30.08.2019 14:16
Ostatni post: Physicist
  Python z wiersza poleceń Physicist 15 24913 21.08.2019 20:14
Ostatni post: Physicist
  Transfer plików via FTP Visual Basic FireBytes 3 7225 15.08.2019 07:41
Ostatni post: Szachista
  Menu wysuwane z boku patryk67 1 9050 07.08.2019 12:43
Ostatni post: aht
  Visual Basic Excel l.całkowitą przedstawić w postaci szesnastkowej fugaz 4 10980 18.06.2019 21:36
Ostatni post: fugaz
  Nauka do Olimpiady Informatycznej? piotr0905 1 10374 08.06.2019 16:50
Ostatni post: wlisik
Ściana Prosta gra w Builder C++ Kiranek1 1 10413 31.05.2019 15:20
Ostatni post: Szachista
  Menu (Nie widoczne długie opisy) wanhelsing 5 12364 28.04.2019 19:31
Ostatni post: koneton