Witamy na forum PC Format Zapraszamy do REJESTRACJI


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

[delphi] Problem z ggbot :]

#1
[delphi] Problem z ggbot :]
Witam
znalazłem na necie taki kod
i mam taki problem
napisze do nie go
procedure TForm1.HGGMessage(Sender: TObject; GGNumber: Integer;
MessageContent: String; MessageTime: TDateTime);
begin

memo1.lines.add(IntToStr(GGNumber)+': '+MessageContent);
if (MessageContent = 'a')
then HGG.SendMessage(GGNumber,'bla',[0, '<u>'])
//------
else if (MessageContent = '*****')
then HGG.SendMessage(GGNumber,'*****',[0, '<u>'])
//------
else if (MessageContent = 'ser')
then HGG.SendMessage(GGNumber, Memo2.Text,[0, '<u>'])
//------
else if ((MessageContent = 'pomoc')or(MessageContent = 'Pomoc'))
then HGG.SendMessage(GGNumber, 'Znane komendy na dzien dzisiejszy to: "a", "*****", "ser"',[0, '<u>'])
//------
else HGG.SendMessage(GGNumber,'Sory ale mam takiego slowa w mojej bazie. Wpisz "pomoc" aby dowiedziec sie wiecej',[0, '<u>']);

end;

jesli w pisze a
wyswietla sie wiadomośc jak wpisze ze 3 razy to juz wyswietla sie ory ale mam takiego slowa w mojej bazie. Wpisz "pomoc" aby dowiedzieć sie wiecej
co jest zle w tym ?? proszę o pomoc
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
#2
RE: [delphi] Problem z ggbot :]
Za bardzo się nie znam (jeszcze) na Delphi ale wygląda mi to na funkcję if w której po wpisaniu czegoś (np 'a') wyświetli się coś (np bla). W tym wypadku są to 3 słowa i pomoc. Jeżeli wpisze się słowa którego nie ma to wyświetla ten komunikat :' sory ale.....'.
Żeby móc napisać coś innego to spróbuj dopisać kolejne słowa do tego, czyli te if else....

PS Nie jestem pewien ale chyba tak
Would you save my soul, tonight?
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
#3
RE: [delphi] Problem z ggbot :]
i to samo Krzywy
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
#4
RE: [delphi] Problem z ggbot :]
~Anonim napisał(a):jak wpisze ze 3 razy to juz wyswietla sie  ory ale mam takiego slowa w mojej bazie. Wpisz "pomoc" aby dowiedzieć sie wiecej
co jest zle w tym ?? proszę o pomoc

Gdzie wpisujesz to 3 razy?
1. W jednym polu edit piszesz tak? aaa
2. Czy tez moze powtarzasz cala procedure 3 razy od nowa, tak ze
zawsze wysylasz do funkcji tylko argument 'a'?

Jesli robisz tak jak napisalem w punkcie 1. to nic dziwnego bo przesylasz do funkcji argument 'aaa', a w if'ach nie masz zadnego 'aaa', tylko 'a'.
Jest instrukcja:
Kod:
if (MessageContent = 'a')
, a nie ma instrukcji:
Kod:
if (MessageContent = 'aaa')
W zwiazku z tym dziala ostatni else czyli deska ratunku piszac ci ze system nie zna takiej komendy, bo nie zostala zdefiniowana.
 System operacyjny: windows_2000 Przeglądarka: ie
#5
RE: [delphi] Problem z ggbot :]
pisz na gg
mam numer zalozyny do tego
i pisze tam a daje enter
i znowy pisze a enter i pisze ze błąd komendy
pokazuje się zawartosc else
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
#6
RE: [delphi] Problem z ggbot :]
Spróbuj podejrzeć, co zawiera zmienna MessageContent, może nie to, co myślisz (np. problem jest w jakiejś innej procedurze).
 System operacyjny: linux_ubuntu Przeglądarka: firefox
#7
RE: [delphi] Problem z ggbot :]
Poszukałem trochę na google.pl
i znalażłem

rimRight(MessageContent) = 'a'
i działa Wesoły

Temat to zamknięcia
 System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: firefox
Programy: Polecane / Nowe / Inne




Podobne wątki ([delphi] Problem z ggbot :])
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  [Pascal/Delphi] Sortowanie quicksort oraz scalanie. Chudy2000 3 7839 01.05.2016, 22:34
Ostatni post: Szachista
  [Delphi] 4 krótkie zadania z całkowitych podstaw - prośba o pomoc. thinkpad 2 2582 07.01.2014, 16:43
Ostatni post: Szachista
  Delphi odliczanie (timer) szymon1944 6 5792 11.11.2013, 15:58
Ostatni post: szymon1944

Skocz do:


Wybrane wątki ([delphi] Problem z ggbot :])
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  C# pierwsza pusta komórka Excel DonCorleone 0 8415 21.09.2018 16:58
Ostatni post: DonCorleone
  .bat nie kompresuje plików GIENTY 3 8897 06.09.2018 07:20
Ostatni post: broda99
  problem z programem .bat wiktrom12 4 10051 30.08.2018 08:25
Ostatni post: wiktrom12
  Silnik do gier ZigglerGames 1 8735 23.08.2018 09:03
Ostatni post: Szachista
  Chciałbym zrobić prosty plik exe z jedną funkcją densour 4 9485 09.08.2018 16:24
Ostatni post: Ajgor
  Który język wybrać do stworzenia aplikacji synchronizujące pliki z urządzeniem mobiln Elemental 2 2455 18.07.2018 12:05
Ostatni post: Ajgor
  Pomysł napisania programu ROM FireBytes 3 10089 28.06.2018 16:56
Ostatni post: FireBytes
  [VBA] Tworzenie nowego arkusza z danymi z TextBox'a Pioro 4 10441 19.06.2018 23:24
Ostatni post: broda99
  Potwierdzenie na maila po wysłaniu pliku coci 0 9555 13.06.2018 20:37
Ostatni post: coci
  Pieczętowanie Archiwum Jar - Po co? wanhelsing 3 10147 19.05.2018 20:55
Ostatni post: koneton
  Wyszukiwarka w spawnerze nie reaguje na polskie znaki kazik666 0 9947 16.05.2018 12:04
Ostatni post: kazik666
  BASH symulator silnika dawswi1 3 10417 13.05.2018 10:43
Ostatni post: Szachista
  Autohotkey automatyczny zapis TheProgson 0 10013 07.05.2018 21:27
Ostatni post: TheProgson
  VBA Pobieranie wybranych plików z danymi julietta03 1 10293 04.05.2018 08:25
Ostatni post: broda99
  [VBA] Przenoszenie danych między formularzami Pioro 4 10713 23.04.2018 11:48
Ostatni post: broda99