Witamy na forum PC Format Zapraszamy do REJESTRACJI


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

["Multimedia Polska"]: MegaBezprzewodowa Sieć Multimedialna - pytania techniczne.

#1
Question  ["Multimedia Polska"]: MegaBezprzewodowa Sieć Multimedialna - pytania techniczne.
Witam!

Jak już pisałem w "Pogaduszkach", w najbliższy poniedziałek (27 listopada) przyjedzie fachowiec z "Multimedia Polska" montować ten nowy Internet z oferty "MegaBezprzewodowa Sieć Multimedialna".

Wasze opinie na ten temat już z grubsza poznałem w temacie "Pogaduszki IX".
Ale mam jeszcze kilka uzupełniających pytań technicznych i ogólnych zagadnień.
Oto one:

1. Podobno mają instalować jakiś modem czy coś w tym stylu?
Czy w związku z tym owy modem będzie OPRÓCZ czy ZAMIAST routera?

2. Rozumiem, że modem, który dostanę będzie prawdopodobnie zasilany z sieci 230V, a nie z baterii?

3. Wpierw należy skonfigurować nowe połączenie (nową sieć), czy rozłączyć bieżące połączenie z obecną siecią?

4. W jednym z kroków konfiguracji jest napisane:

Cytat:[...]

8. W polu "Łączenie kanałów" zdecyduj, czy chcesz włączyć tę opcję.
Łączenie kanałów, czyli tzw. channel bonding, pozwala na uzyskanie szerszego pasma i przepustowości łącza.
Pamiętaj jednak, że może to skutkować zwiększeniem zakłóceń i pogorszeniem jakości połączenia.

[...]

I nie wiem, czy to pole powinienem pozostawić wyłączone, czy włączyć? Oczy

To na razie wszystkie pytania.

Z góry dzięki za odpowiedzi Oczko .
 System operacyjny: windows_ten Przeglądarka: firefox
#2
RE: ["Multimedia Polska"]: MegaBezprzewodowa Sieć Multimedialna - pytania techniczne.
1. Sprawdź model w umowie, pytanie 4. sugeruje że router
2. Zasilany z sieci energetycznej
3. Bez starego routera połączenie i tak zniknie
4. Przeskanuj pobliskie sieci WiFi i określ zajętość pasma
"Każdego specjalistę da się zastąpić skończoną liczbą stażystów"
 System operacyjny: android Przeglądarka: firefox
#3
Question  ["Multimedia Polska"]: MegaBezprzewodowa Sieć Multimedialna - pytania techniczne.
Bodzio Chomik: Odpowiadając na Twoje punkty:
ad. 1). Czytałem umowę i nie znalazłem modelu modemu.

[...]

ad. 4). Sorry, ale to wszystko, to dla mnie czarna magia.
Co znaczy "Przeskanuj pobliskie sieci Wi-Fi i określ zajętość pasma? Jak mam przeskanować sieci Wi-Fi? Oczy 

Pytam, bo akurat w tej dziedzinie jestem laikiem, a Pan, który przyjedzie z modemem mi nie pomoże.
Ma tylko przywieźć modem i już... A z konfiguracją muszę poradzić sobie sam.
I generalnie wydaje się to proste, jak tam czytałem kroki konfiguracji, ale właśnie tego jednego o tym łączeniu kanałów nie kumam.
 System operacyjny: windows_vista Przeglądarka: firefox
#4
RE: ["Multimedia Polska"]: MegaBezprzewodowa Sieć Multimedialna - pytania techniczne.
Po prostu włącz funkcję "Łączenie kanałów". Jeśli będzie działało niepoprawnie to ją wyłącz.
"Każdego specjalistę da się zastąpić skończoną liczbą stażystów"
 System operacyjny: windows_seven Przeglądarka: firefox
#5
RE: ["Multimedia Polska"]: MegaBezprzewodowa Sieć Multimedialna - pytania techniczne.
Jak będziesz miał połączenie, to na telefonie zainstaluj WiFi Analyzer od Farpoc (ważne!). Tam ci się wyświetli, jakie połączenia zajmują które kanały. Inne zakładki pokazują różne ciekawe rzeczy, ale na jednej z nich są ratingi kanałów. Program zasugeruje, który kanał jest najlepszy. Wtedy, w routerze, zmień kanał na ten, który podpowie program.
 System operacyjny: windows_ten Przeglądarka: chrome
#6
RE: ["Multimedia Polska"]: MegaBezprzewodowa Sieć Multimedialna - pytania te...
MrBoombastic: No, właśnie czekam dziś na montera.
Ma być między 9:00 a 12:00.
Zobaczymy, jak mi pójdzie konfiguracja Oczy .

P.S. Jak rozumiem proces konfiguracji przeprowadzam TYLKO RAZ i tylko na jednym komputerze - niezależnie ile ich mam?
 System operacyjny: windows_ten Przeglądarka: firefox
#7
RE: ["Multimedia Polska"]: MegaBezprzewodowa Sieć Multimedialna - pytania techniczne.
No przecież router jest urządzeniem nadrzędnym, to ten sam conig jest dla wszystkich.
 System operacyjny: android Przeglądarka: chrome
#8
RE: ["Multimedia Polska"]: MegaBezprzewodowa Sieć Multimedialna - pytania te...
MrBoombastic: Okazuje się, że router nie jest do niczego potrzebny.
A modem jest połączony jakby z telewizorem.
Gdzieś monter ucinał wtyczkę anteny, zakładał jakiś trójnik, itd.
 System operacyjny: windows_vista Przeglądarka: firefox
Programy: Polecane / Nowe / Inne




Podobne wątki (["Multimedia Polska"]: MegaBezprzewodowa Sieć Multimedialna - pytania techniczne.)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
Question Przesiadka z "Multimedia Polska" na "Plus/Cyfrowy Polsat" - opinie użytkowników. dawidsab 0 1628 01.04.2019, 15:50
Ostatni post: dawidsab
  Konfiguracja internetu multimedia EFS Sausio 0 3865 11.07.2015, 12:05
Ostatni post: Sausio
  D-Link/Multimedia - Konfiguracja routera pod modem zdzisiek56789 3 5588 05.04.2015, 22:09
Ostatni post: zdzisiek56789

Skocz do:


Wybrane wątki (["Multimedia Polska"]: MegaBezprzewodowa Sieć Multimedialna - pytania techniczne.)
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  podpiecie drugiego rutera wt24 1 4965 13.10.2018 10:37
Ostatni post: marcin82
  Karta sieciowa Killer E2500 Gigabit problem z Uploadem Ventox 0 5006 09.10.2018 23:01
Ostatni post: Ventox
  Dobry wzmacniacz/repeater wifi Progres24 5 5421 09.10.2018 17:38
Ostatni post: Lexan
  Domowa sieć wifi - pomoc i sprzęt czuczer 0 4999 08.10.2018 11:54
Ostatni post: czuczer
  Windows 10 automatyczne łączenie tylko z wybranym sieciami. tiger_zaby 32 21689 07.10.2018 20:52
Ostatni post: tiger_zaby
  Nie działa WiFi Automatyk 1 5287 04.10.2018 21:25
Ostatni post: piotrek2555
  - [Wzmacniacz Fritz 450e][Win10] Wifi działa 1 dzień biniek88 2 5611 04.10.2018 21:19
Ostatni post: piotrek2555
  Słaby zasięg w małym mieszkaniu - budowa sieci Tazz 2 5596 04.10.2018 21:16
Ostatni post: piotrek2555
Ściana Windows 10 - nie wyświetlają się dostępne sieci Wifi, brak ikony sieci. rossi_p 3 6839 04.10.2018 13:10
Ostatni post: rossi_p
  Wzmacniacz Wi-Fi - dom jednorodzinny - LTE po koncentrycznym maciomanus 3 4752 27.09.2018 16:15
Ostatni post: glutek
  Problem z automatycznym łączeniem się sieci Wi Fi oraz ciągłe rozłączanie się. DonOmar3 6 5011 24.09.2018 12:06
Ostatni post: DonOmar3
  Brak połączenia z bazą danych na innym komputerze w sieci Pawes97 4 4763 21.09.2018 12:54
Ostatni post: Illidan
  Router do internetu 300Mb maras52 1 4734 16.09.2018 20:37
Ostatni post: Lexan
  Router rt-ac1200 + modem alcatel Nie działa matys307 2 5068 16.09.2018 11:58
Ostatni post: matys307
  System nie może załadować sterowników Slave 8 7872 14.09.2018 17:05
Ostatni post: Illidan